header

Wat is een harde schijf ?Bruneau

Een harde schijf is een apparaat voor massaopslag. U bent niet afhankelijk van uw persoonlijke PC om de gegevens hierop te raadplegen. De gegevens kunnen ook via een 'derde' PC geraadpleegd worden. Op een harde schijf kan geplakt en geknipt worden (herschrijfbaar karakter) in tegenstelling tot de klassieke opslagmedia zoals writable cd's of dvd's (niet herschrijfbaar). De keuze van de harde schijf hangt af van de doeleinden waarvoor deze gebruikt wordt.

Een externe harde schijf heeft verschillende functies:

Een back-up maken van belangrijke gegevens. Een groot volume bestanden kopiëren naar een andere drager. Gebruiken als bron voor het bekijken van multimedia op uw televisietoestel.

Hoe kiest u uw externe harde schijf ?

De voordelen van een harde schijf:

  • Grote opslagcapaciteit (van 500 Gb tot 3 Tb)
  • Eenvoudig gebruik (met of zonder externe adapter)
  • Overal en altijd te raadplegen (mits aanwezigheid van een PC)

Waar u rekening mee dient te houden:

  • Bij externe harde schijven zijn er twee groottes te onderscheiden: de 2.5" (lichter dan een 3.5" en vooral gebruikt als transportmedium om gegevens op andere locaties te raadplegen) en de 3,5" (vooral als back-up van gegevens). Een harde schijf van 2.5" heeft geen externe voedingskabel en kan na aansluiting van de USB-kabel direct geraadpleegd worden. Bij harde schijven van 3.5" wordt meestal een externe adapter meegeleverd die aangesloten dient te worden op het elekticiteitsnet alvorens men de opgeslagen gegevens kan opvragen.
  • Het verschil in opslagcapaciteit (er zijn grote en kleine harde schijven, zoals hierboven al vermeld)
  • Het verschil in aantal omwentelingen per minuut (wordt uitgedrukt in RPM of toeren/minuut). De standaardomwentelingen bij externe harde schijven zijn 4200, 5400, 7200 RPM of toeren/minuut. Hoe hoger deze snelheid hoe vlugger de PC alle gegevens op de harde schijf heeft herkend.
  • Indien u een specifieke zoekopdracht of schrijfopdracht wilt starten, is de toegangstijd belangrijk. Een correcte toegangstijd is 12 ms (milliseconden). De beste harde schijven gaan onder de 9 ms.
  • Verschillende interfaces voor harde schijven: USB: meest frequent gebruikt (na aansluiten van USB-kabel, heeft u toegang tot de opgeslagen gegevens) WIFI: draadloos systeem dat u toelaat u gegevens te delen met andere PC's op het aangesloten netwerk Firewire: vergelijkbaar met USB, maar ontwikkeld door Apple. Waar de snelheid van gegevenstransferts bij USB maximaal kan oplopen tot 400 Mb/sec., is dit bij Firewire maximum 800 Mb/sec.
  • Het cache geheugen slaat veel gebruikte data op om deze sneller toegankelijk te maken. Dit varieert van 8 tot 12 Mb-geheugen.

Via bovenstaande informatie zou uw keuze in welke harde schijf u het beste kiest, al een stuk makkelijker moeten zijn.