header

Voor elk drukwerk het juiste papier

Hoe kiest u uit het enorme aanbod het beste papier voor uw print- en drukwerk? Het antwoord is genuanceerd. Het hangt af van het doel van uw drukwerk. Voor een productfolder met kleurfoto’s gebruikt u ander papier dan voor een interne memo. Houd dus enkele papiersoorten in voorraad zodat u voor elke job het meest geschikte papier kunt kiezen. We maken u wegwijs in papierland.

De juiste papiersoort

Drukt u regelmatig documenten die lang bewaard zullen worden? Dan is houtvrij papier de beste keuze. Dit papier bevat alleen de cellulose uit hout en niet het zogenaamde lignine of houtstof. Daarom zal het minder snel vergelen dan houthoudend papier. Laat u niet misleiden. Om houtvrij papier te maken is er dus wel degelijk hout nodig, zelfs meer dan voor de productie van houthoudend papier. Een gladdere afwerking nodig? Kies dan voor gesatineerd papier. Door polijsten krijgt dit papier bij de productie een glad oppervlak.

De juiste dikte

De papierdikte wordt aangeduid door het gewicht per vierkante meter papier, ook wel grammage genoemd. Enkele referentiepunten:

  • normaal printpapier: 80 gram per m2
  • reclamefolder: 60 tot 70 gram per m2
  • brochure: 90 tot 100 gram per m2
  • postkaart: 240 tot 360 gram per m2

Drukt u regelmatig tweezijdig en in kleur, dan houdt u het best een zwaarder papier in voorraad, bijvoorbeeld 90 of 100 gram per m2. Wilt u papier sparen en toch evenveel drukken? Kies dan voor een lichter papier dan de standaarddikte, bijvoorbeeld 75 gram per m2. Voor intern gebruik is dit meer dan voldoende.

De juiste witheid

Witter dan wit papier heeft een andere impact op uw klanten dan grauw papier. Bij JM Bruneau kiest u zelf de gewenste witheid met behulp van de CIE-waarde. Hoe hoger het getal, hoe witter het papier.

De juiste duurzaamheid

Minder papier gebruiken is nog altijd het beste voor het milieu. Maar het papierloze kantoor is nog niet voor morgen. Kies daarom voor papier met een lage ecologische belasting. Enkele tips:

  • Om gerecycleerd papier te maken is minder water nodig dan voor de productie van niet-gerecycleerd papier. En water is een schaars en kostbaar goed. Bovendien vermindert u met gerecycleerd papier de afvalberg.
  • Kiest u voor papier uit hout, dan garandeert het FSC-label dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Verschillende bedrijven en drukkerijen kiezen consequent voor FSC-papier. Ook papier met het PEFC-keurmerk is gemaakt uit duurzaam gewonnen hout.
  • Chloorvrij papier vermindert de watervervuiling omdat er geen chloor gebruikt wordt om het papier te bleken.