header

Vernietig uw documenten op een veilige manierAankooptips

Vertrouwelijkheid, gebruiksfrequentie, geluid… Bij de keuze van een papierversnipperaar is de graad van vertrouwelijkheid uiteraard de belangrijkste factor. Maar dit is zeker niet de enige! Bovendien is het ook cruciaal vooraf te bepalen tot welk niveau van veiligheid u wilt gaan. Hieronder vindt u de noodzakelijke informatie die u helpt een model te vinden dat het best overeenstemt met uw vereisten. Volg de gids!

Het veiligheidsniveau

Zoals eerder gezegd is de graad van veiligheid die u wenst te bereiken de belangrijkste factor bij de keuze van een model. Er kunnen 7 niveaus van beveiliging onderscheiden worden volgens de internationale DIN-normen, gaande van de laagste (DIN 1) tot de hoogste (DIN 7). U dient dus eerst vooral te letten op het type, en daarna pas op de snijgrootte.

Snijdt in strookjes

Voor de vernietiging van standaard documenten volstaat het te kiezen voor een systeem dat snijdt in strookjes. Deze papierversnipperaars veranderen uw documenten in min of meer fijne repen. Kies een model met niveau 1 voor de meest gewoonlijke documenten. Geef de voorkeur aan niveau 2 als het de bedoeling is werkdocumenten, financiële gegevens of bankuittreksels te vernietigen. Voor documenten met een nog hogere graad van vertrouwelijkheid (zoals verkoopcijfers, gegevens van de personeelsdienst, …) raden we u een model aan met niveau 3.

Snijdt in snippers

Versnipperaars die documenten in snippers snijden hebben een hogere vertrouwelijkheid dan de voorgaande apparaten, aangezien ze alle documenten in confetti veranderen. Afhankelijk van het veiligheidsniveau zal de grootte van de snippers variëren. De niveaus 3 en 4 garanderen u een grote veiligheid en zijn de ideale optie voor het vernietigen van strategische of personeelsgegevens. De niveaus 5, 6 en 7 worden eerder toegepast voor het vernietigen van documenten die bestempeld worden als “top secret” of “vertrouwelijk”. De verspreiding ervan zou immers uw bedrijf of uw administratie in gevaar kunnen brengen.

Type documenten voor versnippering

De keuze van een goede papierversnipperaar hangt eveneens af van de aard van documenten die moeten vernietigd worden. Alle modellen van Bruneau kunnen naast papier ook paperclips en nietjes verslinden. Op die manier wint u kostbare tijd.

Heeft u echter nood aan een nog geavanceerder model, dan zijn er ook apparaten die in staat zijn de volgende voorwerpen te vernietigen:

  • Bankkaarten, verzekeringskaarten,…
  • Cd’s en dvd’s
  • Harde schijven

De gebruiksfrequentie

Net zoals het veiligheidsniveau is de gebruiksfrequentie een essentiële factor bij de keuze van een papierversnipperaar. Probeer dit op voorhand goed in te schatten. Zo kunt u zich immers vergewissen van een langere levensduur van het apparaat en dient u niet meerdere keren per jaar het reservoir te ledigen.

Hoe hoger het aantal gebruikers en hoe vaker het apparaat gebruikt wordt, hoe belangrijker het is dat u uw oog laat vallen op een apparaat met een groter opvangbak. Let op: producten van een verschillend merk kunnen zelfs bij een gelijkaardige inhoud toch sterk variëren in het oppervlak dat ze op de grond innemen.

  • Bij 1 of 2 gebruikers en een laag dagelijks volume te vernietigen papier raden we u een individuele papierversnipperaar aan voor sporadisch gebruik met een opvangbank van minder dan 30 liter.
  • Bij 1 of 2 gebruikers en een hoog dagelijks volume te vernietigen papier raden we u eerder een individuele papierversnipperaar aan voor intensief gebruik met een opvangbak van 30 tot 55 liter.
  • Bij 5 of 10 gebruikers en een laag dagelijks volume te vernietigen papier raden we u een collectieve papierversnipperaar aan voor sporadisch gebruik met een opvangbank van 35 tot 80 liter.
  • Bij 5 of 10 gebruikers en een hoog dagelijks volume te vernietigen papier, of zelfs bij meer dan 10 gebruikers, raden we u als laatste een collectieve papierversnipperaar aan voor intensief gebruik met een opvangbak van meer dan 80 liter.

Wenst u meerdere pagina’s tegelijkertijd te vernietigen, vergeet dan niet te letten op de doorvoercapaciteit (zie lexicon onderaan).

Het geluidsniveau

De goedkoopste modellen op de markt zijn redelijk luidruchtig, met een geluidsniveau dat grenst aan of hoger is dan 70 decibel.

In veel gevallen is deze factor niet van groot belang. Deze stelling wordt echter al snel ontkracht wanneer het apparaat regelmatig gebruikt wordt, of wanneer het apparaat geplaatst wordt in een ruimte met “open space”-inrichting.

Om u te helpen bij een correcte keuze vindt u steeds het geluidsniveau terug in de omschrijving van het product.

Een overzicht van de functies

Uit het voorgaande blijkt dat het veiligheidsniveau en de gebruiksfrequentie de twee fundamentele factoren zijn bij de keuze van een geschikte papierversnipperaar. Niets verbiedt u echter nog meer eisen te stellen! Hieronder vindt u een overzicht van functies die, omwille van hun gebruiksvriendelijkheid of hun veiligheid, uw keuze kunnen beïnvloeden.

Bescherming gebruiker: de papierversnipperaar stopt automatisch wanneer de sensors een warmtebron waarnemen, bijvoorbeeld wanneer een hand de invoergleuf nadert.

Automatisch onderhoud: de snijcilinders worden automatisch ingesmeerd, voor een betere snijkracht en een langere levensduur van het toestel.

Terugkeerfunctie: zo kunt u gemakkelijker documenten uit de papierversnipperaar halen als deze vastloopt.

Automatische stop: de papierversnipperaar stopt automatisch als er een té grote hoeveelheid in de invoergleuf wordt gestoken.

Knop voor snelle versnippering: op die manier kunt u de versnippersnelheid van het toestel verhogen.

Automatische inschakeling: wanneer een vel papier wordt waargenomen, treedt het toestel automatisch in werking.

Automatische inschakeling van slaapstand: na een periode van inactiviteit schakelt het toestel over naar slaapstand. Zo kunt u veel energie sparen en de levensduur van het toestel verlengen zonder enig risico op oververhitting.

Lexicon

Selectiecriteria, functies, accessoires,… U beschikt bijna over alle noodzakelijke informatie voor een goede keuze. Om toch zeker niets over het hoofd te zien, vindt u hier een beknopte woordenlijst:

Invoerbreedte: dit is de grootte van de gleuf waarin u het papier steekt.

Doorvoercapaciteit: dit is het aantal vellen papier met een standaard gewicht die tegelijkertijd in de papierversnipperaar kunnen ingebracht worden.

Versnippersnelheid: dit is de snelheid waarmee het papier doorheen de papierversnipperaar glijdt. Deze snelheid hangt gewoonlijk af van de hoeveelheid vellen die in één enkele keer door de gleuf schuiven en van het gewicht van het papier.