header

Vermijd RSI door de juiste keuze van de werktafelBruneau

Muishand of RSI is een begrip uit de kantoorwereld dat niettemin al enkele honderden jaren oud is. In de middeleeuwen stond het bekend als de schrijfkramp bij monniken. RSI is het op het eerste gezicht het gevolg van het uitvoeren van stereotype handelingen, maar er lijkt toch ook meer aan de hand te zijn. De muishand is tegenwoordig in de meeste gevallen het gevolg van een slechte houding op de bureaustoel en/of aan de werktafel.

Bij het voorkomen van RSI of muishand speelt zodoende de houding achter de werktafel een doorslaggevende rol. De werknemer moet in een zo ergonomisch mogelijke houding op zijn bureaustoel achter de werktafel plaatsnemen. Zorg er steeds voor dat de benen een hoek van 90° met de vloer vormen, op die manier zal u de kansen op RSI tot een absoluut minimum beperken. Wie last heeft van RSI, zal die aandoening overigens meestal zien verdwijnen wanneer de werkhouding wordt aangepast.

Een ander nuttig advies is te vermijden dat dag in dag uit dezelfde houding achter de werktafel wordt aangenomen. Regelmatig van houding wisselen, zal de kansen op RSI-klachten in aanzienlijke mate reduceren. Af en toe een rustpauze inlassen kan eveneens raadzaam zijn.

Bij het voorkomen van RSI speelt uiteraard de keuze van de juiste werktafel een belangrijke rol, maar ook algemene inrichting van de kantoorplek is belangrijk. Zowel computerscherm/monitor als toetsenbord moeten op een aangepaste hoogte staan, zodat de druk op de polsen draagbaar blijft.

Er zijn nog een aantal andere factoren die een rol spelen bij het voorkomen van RSI, zoals bijvoorbeeld stress. Het is opvallend dat RSI vaker optreedt bij mensen die op de werkvloer aan (veel) stress blootstaan. Stress op kantoor moet dus zo veel mogelijk worden vermeden. Een cursus stress management kan indien nodig een stap in de goede richting betekenen.

JM Bruneau heeft een aantal werktafels van optimale kwaliteit in huis. Deze tafels minimaliseren de risico’s op RSI. Een opvallend model is bijvoorbeeld een veelzijdige kantoortafel met bijzettafel, werkblad, vergadertafel en configureerbare tafel. De tafel is extra stevig gebouwd, met een stabiel gememalineerd bovenblad (inclusief schokbestendige PVC-boord). Ze is bovendien heel gemakkelijk te monteren.

Ook de werktafels Excellens verdienen een vermelding vanwege het uitgebreide aanbod, waardoor de werkpost bijna letterlijk op maat kan worden gemaakt. De koper heeft de keuze tussen een vol onderstel en een onderstel in L-vorm. De beenafscherming is zeker het vermelden waard, maar ook aan de kabeldoorgangen werd veel aandacht besteed. Het werkblad is in vijf verschillende formaten van breedtes verkrijgbaar, de hoogte is regelbaar.

Bruneau heeft ondertussen veel ervaring opgedaan met een aandoening als RSI. Om de werknemers van de klanten een zo gezond mogelijke houding op kantoor te garanderen, zijn we graag bereid te adviseren wat betreft de keuze van de juiste werktafel.