header

Valse eurobiljetten: hoe herkent u ze?

Winkels en bedrijven waar veel geld circuleert, krijgen er helaas soms mee te maken: valsmunterij. Maar hoe herkent u vals geld wanneer u het in handen krijgt?

Kenmerken van echte eurobiljetten

Wanneer u echte eurobankbiljetten tegen het licht houdt, ziet u het watermerk, de veiligheidsdraad en het doorzichtcijfer duidelijk aan beide kanten van het biljet. Valse eurobankbiljetten voelen ook anders aan. De kenmerken van alle eurobankbiljetten zijn trouwens verschillend. Op de briefjes van 5, 10 en 20 euro vindt u ook nog het baanvormige folie met hologram en de iriserende baan. Op de biljetten met een hogere waarde zijn er ook nog het zegelvormige folie met hologram en de optisch variabele inkt aanwezig.

Hulpmiddelen om valse biljetten te herkennen

Het is niet altijd even eenvoudig om valse eurobiljetten van echte te onderscheiden: valsmunters worden steeds beter in hun misdadige praktijken. Bescherm daarom uw inkomsten met deze handige hulpmiddelen:

  • Pen voor geldcontrole

Een pen voor geldcontrole werkt bij alle eurobiljetten. U kunt onmiddellijk de echtheid van het biljet controleren als u met de pen een markering maakt op het lichte deel van het biljet. Kleur de streep donker? Dan is het bankbiljet vals.

  • Automatische valsgelddetector

Een automatische valsgelddetector detecteert de belangrijkste veiligheidscodes. Dit type detector is bruikbaar voor een snelle en betrouwbare controle van eurobiljetten. De detectie gebeurt via infrarood licht, magnetische kenmerken en het herkennen van de metaaldraad. Het biljet kan in om het even welke richting en/of zijde ingebracht worden. De vermelding van het totaal aantal echte biljetten en de totale som gebeurt op een digitaal scherm.

  • Valsgelddetector met lampen

De valsgelddetector met lampen detecteert niet enkel valse biljetten, maar ook bijvoorbeeld valse bankkaarten, maaltijdcheques of reischeques. Dit type toestel werkt van zodra u het aanschakelt.