header

Printers en printmateriaalAankooptips

U wenst een printer te kopen of te vervangen maar helaas weet u niet hoe u een model uitkiest dat beantwoordt aan al uw eisen. Hier vindt u enkele raadgevingen die u kunnen helpen bij uw keuze.

Standaard of multifunctionele printer?

Standaard printer

Bij een standaard printer kunt u enkel documenten afdrukken in zwart-wit (monochroom) of in kleur, afhankelijk van het gekozen model.

Multifunctionele printer

Bij een multifunctionele printer kunt u, naast het printen, ook gebruik maken van andere print- en scanfuncties:

 • Multifunctionele 3-in-1 printer: om te printen, scannen en kopiëren.
 • Multifunctionele 4-in-1 printer: om te printen, scannen, kopiëren en faxen. Het is dus mogelijk bij dit model faxen te versturen en te ontvangen. Uw apparaat dient dan wel aangesloten te worden op het telefoonnetwerk met een Ethernetkabel (RJ), die meegeleverd wordt.

Handige tip: De USB-kabel is nooit inbegrepen bij de printers. U koopt deze het best samen met het toestel. De meeste inkjetprinters worden met standaard cartridges geleverd. Bij de laserprinters zitten er meestal toners met een iets lagere capaciteit of soms ook met een standaard capaciteit in het pakket.

Hoeveel personen gebruiken de printer?

Een enkele gebruiker

Als u de enige bent die gebruik maakt van de printer, kies dan voor een van de volgende opties:

 • Om te printen vanaf dezelfde plaats raden we u een model aan met een USB-aansluiting (kabel is optioneel).
 • Extra gebruiksgemak ondervindt u bij een model met Wi-Fi 802.11b/g/n. Zo kunt u draadloos documenten van uw computer laten afdrukken.

Verschillende gebruikers

U deelt de printer met verschillende gebruikers. Voor een gedeeld en gelijktijdig gebruik heeft u de keuze uit:

 • Gebruik een RJ45-Ethernetkabel voor de verbinding met een RJ-netwerk. Via dit netwerk kunt u met behulp van kabels verschillende computers verbinden met één enkele printer.
 • U kunt uw printer delen of laten afdrukken via een lokaal draadloos Wi-Fi-netwerk (Wi-Fi 802.11 g/b/n).

Let ook op de grootte van het RAM-geheugen. Bij een hoge capaciteit worden printopdrachten in een wachtrij gezet zonder de computer te blokkeren. Een voorbeeld:

 • Aangeraden RAM-geheugen voor 1 persoon: 16 MB
 • Aangeraden RAM-geheugen voor 5 personen: 128 MB
 • Aangeraden RAM-geheugen voor 10 personen: 256 MB

Wat zijn uw noden op vlak van verplaatsbaarheid?

Draagbare printer

U wilt de afgedrukte documenten onmiddellijk in handen hebben. In dit geval raden we u een draagbare inkjetprinter aan voor gebruik bij uw verplaatsingen. Deze print in een oogwenk uw documenten vanaf uw computer via een USB-kabel of Bluetooth. De printer werkt zelf op netstroom of met een batterij, die er bij sommige merken kan bijgekocht worden.

Op afstand bedienbare printer

Voor printen buiten uw kantoor

U wilt op afstand uw documenten afdrukken, zelfs al bent u niet in uw kantoor. Controleer steeds of uw printer uitgerust is met een functie voor het afdrukken vanaf een smartphone of tablet. Dit hangt steeds af van de verschillende merken en modellen:

 • Apple : AirPrint
 • HP : ePrint
 • Canon : Google Cloud Print – Pixma Cloud Link
 • Epson : Epson Connect
 • Samsung :Google Cloud Print

Voor printen via Wi-Fi

Via Wi-Fi direct vindt er onmiddellijk verbinding plaats tussen uw mobiel apparaat en de printer zonder eerst een omweg te maken via het netwerk van het bedrijf, en zonder het invoeren van een paswoord.

Voor printen zonder contact

De allernieuwste modellen op de markt laten het u toe zonder contact te printen of via NFC (Near Field Communication). Het volstaat al uw compatibel mobiel apparaat (op voorwaarde dat dit een Androïd-toestel is) in de buurt te brengen van de NFC tag op de printer om het printproces te starten, zonder een omweg te maken via een lokaal draadloos netwerk of via Wi-Fi direct. Dit is een ideale optie voor showrooms, ontvangstruimtes voor klanten/leveranciers, etc.

Hoeveel pagina’s wilt u printen?

Het volume gedrukte pagina’s heeft ook een invloed op de keuze van uw printmateriaal.

Sporadisch printen

U print steeds sporadisch ofwel min of meer regelmatig polyvalente documenten (minder dan 500 pagina’s per maand), zoals post en rapporten. Kies voor een inkjetprinter met een resolutie van minstens 5760 x 1440 dpi, die u eveneens toelaat mooie foto’s af te drukken. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van de foto of van het document. De printsnelheid wordt uitgedrukt in IPM (beeld per minuut) in zwart en in kleur.

Handige tip: Geef de voorkeur aan een printermodel met afzonderlijke kleurencartridges voor het printen van polyvalente documenten. Op die manier u kunt telkens enkel de kleurencartridge vervangen die leeg is, waardoor u aanzienlijk veel zal besparen.

Regelmatig printen

U print zeer vaak documenten (tussen 500 tot 1000 pagina’s per maand). Normaalgezien raden we u in dit geval een laserprinter aan, maar u dient wel ook rekening te houden met de kostprijs per pagina in functie van uw verbruik. Inkjetprinters zorgen immers al na 2 jaar voor een gelijkaardig rendement.

Kostprijs per pagina: Deel de aankoopprijs van de inktnavulling door het aantal pagina’s die ermee kunnen geprint worden, bv. 50 € / 560 pagina’s=0,089 € per bedrukte pagina.

Let op: Het aantal pagina’s verschilt naargelang de printinstellingen (klad, standaard, hoge definitie), het type afgedrukte documenten (teksten of foto’s) of het soort gebruikt papier.

Afhankelijk van het resultaat heeft u verschillende mogelijkheden:

 • U opteert voor een laserprinter. De snelheid van een lasertoestel wordt uitgedrukt in PPM (pagina per minuut). Dankzij de toner kunt u een aanzienlijk aantal pagina’s tegen een lagere kostprijs afdrukken dan bij een inktcartridge. De capaciteit van de papierlade en van het RAM-geheugen zijn duidelijk groter, waardoor hij hoger scoort op vlak van productiviteit.
 • Een laser LED-printer is compacter en sneller, en vereist minder energie dan een gewoon lasermodel dankzij een systeem waarbij de kleuren in één enkele keer aan het papier vastgehecht worden.
 • Daarnaast kunt u zich ook laten verleiden door een professionele inkjetprinter die even snel is als een laserprinter, maar waarbij de resolutie veel hoger is. Bij deze modellen kunt u tussen 50 en 80% energie sparen. Als u cartridges met een hoge capaciteit (tot 9000 pagina’s voor zwart en 6000 pagina’s voor kleur) gebruikt, geniet u van een economischere prijs per pagina. Sommige modellen beschikken over 2 papierladen, voor een vergroot rendement. U kunt dan beide laden tegelijkertijd volstoppen, waardoor u zich niet hoeft te verplaatsen om het papier bij te vullen.

Fotokopiëren

Maakt u vooral veel kopieën? Een monochrome (zwart-wit) of meerkleurige laserprinter zal dan het best overeenstemmen met uw eisen.

Kies een model met een documentlader. Plaats een stapel papier op de lader om tijd te winnen. Een model met automatische tweezijdige bedrukking zal u nog extra papier laten besparen.

Intensief printen

U print of fotokopieert regelmatig een grote hoeveelheid pagina’s (meer dan 2000 pagina’s per maand). In dit geval beantwoorden monochrome A3-laserprinters het best aan uw eisen op vlak van volume. Deze modellen zijn uitgerust met papierlades voor een grote capaciteit, met toners voor een groot volume (tot 10 000 pagina’s), met een documentlader en met een functie voor automatische tweezijdige bedrukking.

Foto’s afdrukken

U print enkel foto’s. In dit geval is het vooral belangrijk een model te zoeken waarmee u snel uw foto’s kunt afdrukken. Voor perfect kwaliteitsvolle foto’s is het aangeraden te printen op het voorgeschreven fotopapier.

Handige tip: Het vak voor de printercartridges bevindt zich meestal vooraan, waardoor u de navullingen gemakkelijker kunt vervangen.

Overige functies

Iedereen kan tegenwoordig genieten van eenvoud en gebruiksgemak, dankzij de meest recente innoverende en functionele toepassingen:

Automatische tweezijdige bedrukking

Via deze functie wordt uw vel papier automatisch tweezijdig bedrukt zonder dat u zich moet verplaatsen om het vel te draaien voor de bedrukking van de achterkant.

Documentlader

De lader is een plateau waarop u een stapel papier kunt leggen om te kopiëren of door te faxen zonder dat u in de buurt moet blijven. Sommige apparaten hebben zelfs een lader voor tweezijdige bedrukking.

Aanvoer papier

De plaats van de papierlade kan van belang zijn (als hij achteraan geplaatst is, is dit geen ideale keuze wanneer u de printer tegen een muur wilt plaatsen). Sommige modellen hebben 1 of 2 laden, zodat u 2 verschillende papiersoorten kunt aanwenden. De apparaten die ook in aanmerking komen voor het printen op A3-formaat – het vaakst via een plateau of een invoergleuf aan de achterkant van de printer – laten het u toe documenten af te drukken in max. A3-formaat, maar ook alles te printen op verschillende en/of dikkere papierwaren (papier met een hogere grammage, etiketten, enveloppen, etc.).

Aanraakscherm

Bij het merendeel van de nieuwe apparaten vindt u op dit scherm sneltoetsen terug die verwijzen naar de meest gebruikte functies. Dit is een uiterst eenvoudige en gebruiksvriendelijke oplossing dankzij de verschillende iconen en een snelle toegang tot een groot aantal functies. Bij een groot scherm kunt u een afdrukvoorbeeld opvragen van uw document. Deze schermen mogen echter niet verward worden met LCD-schermen, die enkel informatie weergeven.

Multimediakaartlezer

Vooraan het apparaat vindt u verschillende gleufjes, die overeenstemmen met de diverse kaarttypes (SD, SHC, etc.). Nadat u het kaartje erin heeft gestoken, kunt u de bestanden onmiddellijk afdrukken zonder tussenkomst van de computer.

PictBridge

Via deze toepassing kunt u uw fototoestel direct verbinden met de printer zonder tussenkomst van een computer en zonder uw geheugenkaart uit het toestel te halen.

USB-poort

Deze bevindt zich vooraan of aan de zijkant van uw printer. Dankzij de USB-poort kunt u direct opgeslagen items afdrukken of documenten naar de USB-sleutel scannen.

Printer Control Language

Afhankelijk van het model bestaan er verschillende printertalen: PostScript of PS. Ze beantwoorden steeds aan de specifieke afdrukvereisten:

 • PCL3 gebruikt de Bitmap-karakters,
 • PCL5 laat het u toe de schaal te wijzigen via intellifont,
 • PCL5e staat in voor een communicatie in beide richtingen tussen de computer en de printer, ondersteunt door Windows,
 • PCL6 verzekert een snellere afdruk van grafieken en een doeltreffender beheer van de gegevensoverdracht.

Vereist besturingssysteem

De meeste apparaten zijn compatibel met PC (Windows) en Mac OS (controleer steeds de versie), Linux en Citrix. Twijfelt u? Vraag dan even raad aan een expert, die uiteraard voor u kan nagaan of het gewenste model compatibel is met uw eigen besturingssysteem.