header

Persoonlijke werkplek maakt gelukkiger en productiever

Werknemers die zelf hun werkplek mogen inrichten, zijn gelukkiger, gezonder en productiever. Ze werken zelfs tot 32% harder vergeleken met mensen die werken in kale, steriele werkplekken.

2000 kantoorwerkers onderzocht

Dr. Craig Knight van de Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk onderzocht 2000 kantoorwerkers. Opvallende vaststellingen:

  • In een ‘aangekleed kantoor’ met planten en decoratie aan de muur wordt 17% harder gewerkt dan in een kaal kantoor.
  • Werknemers die hun kantoor deels zelf mogen inrichten, zijn zelfs tot 32% productiever.
  • Hoe meer controle mensen hebben over hun werkomgeving, hoe gezonder ze zijn en hoe meer betrokken ze zich voelen bij hun werk en hun werkgever.

Managers vinden persoonlijke werkplekken onprofessioneel

Persoonlijke werkplekken zijn dus productiever. Maar hoe komt het dan dat kantoren alsmaar kaler worden? Daar zitten managers blijkbaar voor iets tussen. Zij vinden een werkplek vol persoonlijke objecten een teken van onbekwaamheid. Ze hebben schrik dat ze werknemers afleiden en van het werk houden.

Zullen managers hun mening herzien nu de wetenschap het tegendeel bewezen heeft? Een gulden middenweg is wellicht de juiste piste. Personaliseer uw werkplek, maar met mate. Want ook uw professioneel imago is belangrijk.

Hoeveel is te veel? Heeft meer dan één op de vijf spullen op uw bureau niets met uw werk te maken, dan is het misschien tijd voor een kleine opruimactie.

Verzoen het aangename met het redelijke

Hoe laat u als bedrijfsleider werknemers genieten van een persoonlijke werkplek zonder dat het uit de hand loopt? Maak afspraken en geef mensen de ruimte en hulpmiddelen om hun eigen werkplek binnen zekere grenzen te personaliseren. Bedenk dat het effect op de productiviteit uiterst positief is.

Kijk bij Bruneau eens naar de prikborden, Post-it bordenen multifunctionele borden multifunctionele borden. Met één of twee zelfklevende Panelen Post-it van 59 op 46 cm per werknemer is een afspraak over de persoonlijke ruimte snel gemaakt.