header

Online aankopen: gebruiksaanwijzingAankooptips

Kantoorartikelen, meubelen, software, kledij, reizen, …Vandaag kan u alles online kopen ! Bent u toch wat achterdochtig? Informeer u naar veiligheidsvoorschriften, trucjes, goede adressen,… en u wordt een kei in online aankopen !

KOOP OP DE JUISTE WEBSITES !

Treinbiljetten of concertkaarten, huurwagens, kantoorartikelen, geschenkmanden of zelfs kleren,… U vindt werkelijk alles online. Hoe kunt u nu weten dat het om een veilige website gaat ?

  • Kies voor een Belgische website : deze respecteert onze strenge wetgeving inzake consumentenbescherming. Als u aankoopt op een buitenlandse website, geniet u niet steeds dezelfde rechten. Opgelet: een website opgesteld in het Frans of het Nederlands is niet noodzakelijk een Belgische website. Binnen de Europese Unie zijn handelaars dan ook verplicht aan te duiden in welke land ze gevestigd zijn.
  • Controleer steeds of de website over een echt postadres beschikt.
  • Check ook eens of de algemene verkoopsvoorwaarden gemakkelijk kunnen geraadpleegd worden.

Handige tip : bij verschillende websites kunnen consumenten hun mening uiten omtrent de webshop. Dit is dan ook een ideale informatiebron over de handelaar bij wie u wenst te bestellen.

HOE MOET U BESTELLEN ?

Alle online handelaars plaatsen steeds een winkelmandje op hun website. Het is aan u om dit te vullen met de gewenste artikelen, en alles daarna te valideren.

HOE WEET U OF DE AANKOOP VEILIG VERLOOPT?

Als u gevraagd wordt de betaling uit te voeren, let er dan steeds op dat het internetadres begint met “https” in plaats van het gewoonlijke “http”. Dit betekent immers dat u dan een beveiligde verbinding gebruikt: uw bankkaartgegevens worden versleuteld verzonden, en zijn dus onzichtbaar. Ook onderaan het navigatievenster is er een aanwijzing. Hier staat dan rechts of links een schroefsleutel als bewijs.

HEEFT U SCHRIK OM MET UW BANKKAART TE BETALEN ?

Beter nog, het is zelfs veiliger om online met een kredietkaart te betalen dan in het dagelijkse leven. U kunt immers steeds kosteloos klacht indienen als er op een onwetmatige manier met uw kaart online een betaling is uitgevoerd.

Dit in tegenstelling tot fysieke aankopen, waarbij u na diefstal van uw kaart verplicht zal zijn de kosten van de aankopen op u te nemen tot u klacht indient bij uw bank.

Opgelet: geef nooit online uw 4-cijferige vertrouwelijke code door. Dit is enkel nodig voor een betaling in de winkels zelf.