header

Onderhoudstips voor het hout van uw kantoormeubilair

Om lang plezier van uw kantoormeubilair te hebben, is het juiste onderhoud van groot belang. Veel hangt af van het hout dat voor uw meubilair werd gebruikt. Werkt u dagelijks aan een massief houten bureau of aan een fineerhout bureau? In beide gevallen hebben de meubels een speciale zorg nodig.

De houtsoort van uw bureau

Zowel voor massief- als fineerhout kan er verschil in het houtpatroon en in de kleur optreden binnen dezelfde houtsoort. Dit komt omdat elke boom uniek is. Fineerhout wordt flinterdun verzaagd uit de boom. Dat geeft een hele mooie expressie van hout. Misvatting is dat men vaak denkt dat fineerhout een imitatie is zoals melamine. Dit maakt het voor de consument vaak niet makkelijk om de echte houtproducten te onderscheiden van de imitaties.

Bescherm uw houtmeubel:

- Niets beschermt het houten oppervlak van uw bureau beter dan een bureauonderlegger. Zo voorkomt uw krassen op het bureaublad.

- Vermijd direct contact tussen vloeistoffen, hete voorwerpen met de was- of lakafwerking van het oppervlak. Zo verhindert u de kans op vlekken en verkleuringen.

- Indien er toch een ongeluk gebeurt, droog de vloeistof dan zo snel mogelijk op.

- Lichte krassen en vlekken op het hout kunnen weggewerkt worden door het oppervlak licht op te schuren met zeer fijn staalwol. Schuur in de richting van het houtnerf en gebruik nadien een onderhoudsproduct bv. een onderhoudspolish. Deze bestaan in verschillende formules. Vraag raad aan uw meubelleverancier welk product voor uw kantoormeubel het best in aanmerking komt:

  • Matpolish: te gebruiken op houtsoorten met een matte laklaag
  • Verzorgingsolie voor gelakt hout
  • Meubelolie voor houtsoorten met olie -of waslaag
  • Klassiek ouderwetse bijenwas
  • Boenwas of antiekwas

- Plaats de meubelen niet te dicht bij een warmtebron of airconditioning-installatie. Dit voorkomt uitdroging.

Het uiterlijk van uw houten meubel zal door het gebruik en door het licht in de loop der tijd sowieso veranderen. Sommige houtsoorten worden lichter, donkerder of krijgen een warme honingkleur.

Voor het dagelijks onderhoud geven wij u volgende tips bij het poetsen van het oppervlak van de kantoormeubelen:

  • Gebruik een licht vochtige doek.
  • Droog de oppervlakken af met een andere zachte doek.
  • Laat geen watersporen achter.
  • Wrijf steeds in de richting van de houtnerf.
  • Gebruik indien nodig ook meubelwas. De houtoppervlakken van uw meubilair worden dan gemakkelijk gereinigd en afgestoft. De was beschermt het hout tegen vinderafdrukken en watervlekken.