header

Milieuvriendelijk papier - wat maakt het verschil?Bruneau

FSC- of PEFC-gelabelde producten garanderen het milieuvriendelijk karakter van drukwerk. Bij de keuze van papier voor drukwerk is het milieu een factor die steeds zwaarder gaat doorwegen, dit tegen de achtergrond van het streven naar een economie met een duurzaam karakter. Milieuvriendelijk papier, al dan niet gerecycleerd, is een aan een sterke opmars bezig.

Hoe herken je milieuvriendelijk papier?

Voor bedrijven is het niet altijd even evident om te achterhalen of het gebruikt papier al dan niet ecologisch is. Toch kost het relatief weinig moeite om de overstap naar milieuvriendelijk papier te maken, dit dankzij een paar labels die op de markt zijn. Meer bepaald de FSC- of PEFC-gelabelde producten garanderen het milieuvriendelijk karakter van drukwerk.

Ook JM Bruneau biedt een ruim assortiment aan milieuvriendelijk printpapier en gerecycleerd papier aan – zonder enige toegevingen te doen op het kwaliteitsniveau.

Maar wat zijn precies FSC- of PEFC-gelabelde producten?

PEFC http://www.pefc.org/ staat voor (the) Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes, een certificaat dat garandeert dat de producten onder dit label met respect voor het leefmilieu zijn gemaakt. U bent er met andere woorden van verzekerd dat er (bijvoorbeeld) geen bomen in het Amazonewoud of in een ander regenwoud zijn gesneuveld voor de aanmaak van het papier voor uw printer of copier. Het PECF label staat voor de promotie en de waarborg van een economisch leefbaar, milieuvriendelijk en sociaal gunstig bosbeheer.

Ook het aanbod van aan hout- en papierproducten met een FSC-label zit sterk in de lift. Het FSC-label wordt toegekend door de Forest Stewardship Council http://www.fsc.org/ en biedt eveneens een ijzersterke garantie dat de onder dit label verkochte hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

De Forest Stewardship Council is een internationale, onafhankelijke, niet-gouvernementele nonprofitorganisatie die in 1993 gezamenlijk werd opgericht door boseigenaars, de houtsector, een aantal sociale bewegingen en milieuorganisaties. Streefdoel is een verantwoord bosbeheer wereldwijd, waarbij met 3 criteria rekening wordt gehouden:

  • zorg voor het milieu
  • respect voor de sociale rechten van alle belanghebbenden (bijvoorbeeld de rechten van de lokale gemeenschappen en van de bosarbeiders)
  • de economische haalbaarheid van de projecten

Het is ook mogelijk om de eigen Belgische houtmarkt te steunen, want steeds meer bossen in Vlaanderen en Wallonië behalen het FSC-label (Forest Stewardship Council) als garantie voor verantwoord bosbeheer. Over de afgelopen 12 maanden steeg de oppervlakte FSC-bos in Vlaanderen immers met ruim 1.700 hectare. Voor het eerst gaat het hier ook om private bossen van grote en kleine boseigenaars. Bovendien vindt men nu FSC-bossen in 4 van de 5 Vlaamse provincies. Ook Wallonië laat zich niet pramen.

Zowel FSC- als PEFC-gelabelde producten komen steeds vaker in het nieuws en worden steeds bekender bij het grote publiek. Op die manier wordt het voor alle bedrijven gemakkelijker om resoluut te kiezen voor milieuvriendelijk papier voor drukwerk, maar ook voor andere doeleinden.

JM Bruneau bied een ruim assortiment aan van FSC gelabelde producten.