header

Liever creatiever op kantoor

Voert u standaardwerk uit dat zich altijd op dezelfde manier herhaalt? Dan is de kans groot dat uw job binnenkort wordt geautomatiseerd of uitbesteed naar een lagelonenland. Anders gezegd: waarschijnlijk vereist uw huidige en toekomstige job net dat u creatief bent. Hoe schept u een werkomgeving die creativiteit stimuleert?

Wat is creatief?

‘Creatief’ lijkt wel een modewoord. In elke vacature vindt u het wel onder ‘vereiste vaardigheden’. Creativiteit is dus niet langer het speelveld van grafische vormgevers en reclamemensen. Schrijft u een offerte na een vraag van een klant, dan bent u creatief geweest. Creatief is dus iedereen die iets bedenkt of maakt dat nog niet bestond. Rolt de offerte bij u volautomatisch uit het verkoopssysteem? Dan bent u niet creatief geweest.

Creatieve ruimte: enkelvoud of meervoud?

Steriele landschapskantoren zijn niet altijd de beste omgeving om creatief te zijn. Daarom richten steeds meer bedrijven een creatieve ruimte in. Zitbanken, felle kleuraccenten, foto’s van klanten aan de muur... Wordt u daar creatiever van? Niet iedereen is daarvan overtuigd.

Wat wel werkt? Richt ruimtes voor verschillende doeleinden op een verschillende manier in. Een formele vergaderzaal kan een andere aankleding gebruiken dan een projectruimte waar een team zich een tijdje kan afzonderen. En hebt u gedacht aan ruimte voor informeel overleg en uitwisseling van ideeën? Die kan best een informeel tintje verdragen.

Inspirerende werkplekken

Bronnen van inspiratie zijn voor iedereen anders. Maar hopelijk is uw werkplek er daar één van. Of blokkeert u net als u aan uw bureau zit? Dan kan uw werkplek misschien een persoonlijke toets gebruiken. In een ander artikel kunt u lezen dat persoonlijke werkplekken de productiviteit met 32% kunnen verhogen.

In het creatieve proces wisselen periodes van intense activiteit en periodes van inactiviteit elkaar af. ‘Incubatie’ is een mooi woord voor het creatieve nietsdoen. Waarschijnlijk hebt u het zelf aan den lijve ondervonden dat hét idee kwam tijdens het wandelen, autorijden of net voor het slapen gaan. De werkruimte kan daarop inspelen met een zitruimte bij het raam, een toegankelijke buitenruimte of, waarom niet, een pingpongtafel.

Hamer en beitel van de creativiteit

Ideeën visualiseren maakt ze tastbaar, bewerkbaar en overdraagbaar naar anderen. Daarom kunt u op kantoor nooit te veel tekenmateriaal hebben. Zorg in elke ruimte voor een drager en varieer als het kan: flipovers, schrijfborden, Post-it borden en multifunctionele borden. Natuurlijk hebt u ook voldoende bijbehorend schrijfgerief nodig, zoals permanente markers en whiteboardmarkers.

Moedig schriften, blokken en notes aan voor persoonlijk gebruik. Uiteraard met verschillende soorten schrijfgerief.

Links in volgorde van verschijnen:

 • http://www.jm-bruneau.be/nl/catalogus/Kantoorartikelen/C575#C328
 • http://www.jm-bruneau.be/nl/catalogus/Kantoorartikelen/C575#C358
 • http://www.jm-bruneau.be/nl/catalogus/Kantoorartikelen/C575#C354
 • http://www.jm-bruneau.be/nl/catalogus/Kantoorartikelen/C575#C355
 • http://www.jm-bruneau.be/nl/catalogus/Kantoorartikelen/C575#C729
 • http://www.jm-bruneau.be/nl/catalogus/Kantoorartikelen/C575#C723
 • http://www.jm-bruneau.be/nl/catalogus/Kantoorartikelen/C575#C670
 • http://rolandvanderheijden.nl/2010/01/wie-is-creatief-op-kantoor-en-wie-niet/
 • http://www.desmyttere.be/marketingblog/p/detail/zo-stimuleer-je-creatief-denken-op-kantoor
 • http://www.intermediair.nl/artikel/dieuwke-van-turenhout/145879/creatief-staren-naar-het-systeemplafond.html
 • http://www.intermediair.nl/artikel/competenties-en-vaardigheden/184067/inspiratie-is-voor-iedereen-anders.html