header

Koop de juiste externe harde schijf

U creëert elke dag nieuwe documenten of multimedia gegevens op uw computer. De opslagcapaciteit van uw pc is al snel ontoereikend voor alle gegevens die u wil bewaren en beveiligen. Of u nu beschikt over een vaste desktop computer of over een laptop, u overweegt best de aanschaf van een externe harde schijf.

Kies voor voldoende opslagcapaciteit

De belangrijkste parameter is de opslagcapaciteit van de externe harde schijf. Ga na over hoeveel geheugen de externe harde schijf voor u moet bevatten. Meestal wordt deze opslagcapaciteit uitgedrukt in Gigabyte (GB) maar er zijn ondertussen ook toestellen verkrijgbaar die wel tot 2 Terabyte (TB) en zelfs tot 3 en 4 TB kunnen opslaan. Voor wie veel aan videobewerking doet, kan dit noodzakelijk zijn omdat een videobestand veel opslagcapaciteit in beslag neemt.

Diverse externe harde schijven

 • Een desktop harde schijf is een externe schijf die u op één plaats laat staan. Haar opslagcapaciteit kan oplopen tot 1000 GB of 1 TB. Ideaal dus om zware documenten en videomontages op te bewaren. Voor deze laatste toepassing hebt u immers veel opslagcapaciteit nodig. Een filmpje van 15 minuten neemt al gauw 1GB in beslag.
 • Met een draagbare harde schijf kan u niet alleen gegevens opslaan maar ook transporteren. Meestal zijn de toestellen niet zo groot, licht en dus makkelijk te verplaatsen. Toch hebben ze een grote opslagcapaciteit tot wel 500 GB en 640 GB.
 • Een multimedia harde schijf is een externe harde schijf die zowel op uw computer als op uw televisie kan aangesloten worden. Via uw computer slaat u diverse multimediabestanden op. Via uw televisie kan u deze dan bekijken. De opslagcapaciteit bedraagt tussen de 500 GB en 1 TB. Ideaal voor een groot aantal foto’s, videofilms of mp-3 bestanden op te laden. Let op dat de connectie van deze schijf overeenstemt met de connectie van uw televisie. In het geval dat u een flat-tv hebt, moet de harddisk voorzien zijn van een HDMI poort.
 • Een netwerk harde schijf is aangewezen als u een back-up wil maken van de bestanden van meerdere computers. Deze harde schijf is voorzien van een Ethernet-aansluiting of Wi-Fi waardoor zij kan aangesloten worden op een netwerk. De bestanden van alle computers die aangesloten zijn op dit netwerk kunnen dan geconsulteerd worden.

Tips voor de aankoop van externe harddisks:

- De ontwikkeling van externe harde schijven is continu in beweging. Er bestaan eenvoudige toestellen maar ook apparaten met meerdere functionaliteiten bv. mediastreaming, mediaplaying en webacess. Stel daarom voor uzelf goed vast wat u precies met het toestel wil doen en bevraag u goed alvorens te kiezen voor een bepaald type.

- Een goede hulp zijn vaak de reviews van producten door consumenten. Zo leert u veel over de vele externe harde schijven in de handel.

- Externe harde schijven kunnen meerdere aansluitingen hebben:

 • USB: is momenteel de standaardaansluiting. Elke pc of laptop beschikt over een USB-aansluiting waardoor de connectie met een externe harde schijf zeer eenvoudig te maken is. USB 3.0 is de nieuwste versie met een zeer hoge overdrachtsnelheid.
 • FireWire: is ook een veelgebruikte aansluiting. Je komt ze vaak tegen bij pc’s van Macintosh.
 • eSATA: is een interface met een hoge overdracht, specifiek voor harde schijven.

- De meeste externe harddisks zijn makkelijk aan te sluiten. Zodra u de harddisk verbindt met de pc wordt deze vanzelf door het besturingssysteem herkent. U kan er onmiddellijk mee aan de slag.

- Kies voor een sterke behuizing als u de schijf regelmatig meeneemt.

- Gebruik gangbare en compatibele bestanden. Deze worden makkelijk herkend:

 • Voor foto’s: JPG, BMP en PNG.
 • Voor audio: MP3, WMA en OGG.
 • Voor video: Divx 3/4/5 en Xvid.

- Bedenk goed wat u verwacht van de harde schijf. Wil u bestanden gewoon steeds opnieuw opslaan of wil u steeds een exacte kopie van de bestanden op harde schijf van uw computer. Indien u dit laatste verkiest, dan is het belangrijk dat u een model neemt dat de optie ‘automatische opslag’ voorstelt. De externe harde schijf zal de gewijzigde bestanden dan detecteren en ze vervangen.

- JM Bruneau maakt u wegwijs in de wereld van de Bit en Bytes dankzij dit schema:

 • 1 bit b = een teken, een 0 of een 1 (binaire stelsel genaamd)
 • 1 byte B = 8 bits
 • 1 KB Kilobyte = 1024 B
 • 1 MB Megabyte = 1024 KB
 • 1 GB Gigabyte = 1024 MB [= 1 miljard bytes]
 • 1 TB Terabyte = 1024 GB