header

Kleur in uw kantoor

Wilt u binnenkort uw kantoor in een nieuw kleedje steken? Kunt u hulp gebruiken om de juiste kleuren te kiezen voor uw muren? Lees dan snel de adviezen van Color Designer Jaklien Van Craen. In opdracht van bedrijven werkt zij kleurenkaarten uit voor interieurs, verpakkingen enz. Daarnaast is ze ook gastdocente bij architectenopleidingen, de modeacademie enz. en geeft ze cursussen kleuradvies.

V Waarmee moet je rekening houden als je kleuren kiest voor je kantoor?

A Zorg voor een rustige en aangename sfeer, maar vermijd gelijkenissen met een thuisomgeving. Te veel sterke kleuren zijn niet aangewezen, want die leiden af. Te softe kleuren kunnen dan weer slaapverwekkend zijn.

V Welke betekenis hebben kleuren?

A Elke kleur heeft een geschiedenis in zich. Niet voor niets zei Goethe “elke kleur heeft een schaduwzijde”. Zo wordt rood vaak gezien als het kleur van de liefde, maar het kan ook agressie uitdrukken. Kleuren worden ook vaak gebruikt in uitdrukkingen: groen zien van jaloezie, het leven door een roze bril zien of in het Engels ‘feeling the blue’.

V Zijn er bepaalde kleuren die je in een werkomgeving zeker niet mag gebruiken of net wel moet gebruiken?

A Een juiste kleur moet genoeg prikkels creëren om te zorgen voor een aangename werkomgeving. Het moet de functie van een werkomgeving ondersteunen. Zo zullen de kleuren in een vergaderruimte, bedrijfsrestaurant, werkplek of ontvangstruimte niet dezelfde zijn. Ik kies meestal voor een lichte en neutrale kleur die doorheen het hele bedrijf terugkomt, dat is de bindende factor. Per ruimte stel ik dan drie kleuren voor waar de werknemers zelf uit kunnen kiezen. Vermijd een zeer aanwezige kleur op een muur waar de werknemers de hele dag op moeten kijken. In het kantoor van de bedrijfsleider opteer ik meestal voor een donkere kleur op de muur achter de persoon. Dat benadrukt zijn status. In vergaderzalen kies je het best een kleur uit het bedrijfslogo. Voor de ontvangstruimte mag een warme kleur wel omdat bezoekers er meestal niet lang blijven. Plaats zeker niet te hevige kleuren op muren met veel ramen. Die temperen het licht en beperken het zicht naar buiten.

V Wat moet je doen om een ruimte optisch groter of kleiner te laten lijken?

A Om een ruimte groter te doen lijken, kies je het best voor lichte, koude, effen kleuren met een mat effect. Voor het omgekeerde resultaat moet je gaan voor donkere en warme kleuren, met een tekening, structuur of glanseffect. Let er wel mee op. Door bijvoorbeeld te veel elementen te kiezen die een ruimte groter doen lijken, kom je al snel in een ijskast terecht. Het is gewoon belangrijk dat er een overwicht is in de één of andere richting.

V Zijn er tips die speciaal gelden voor een zelfstandige die thuis werkt?

A Zelfstandigen moeten ervoor opletten dat ze geen tweede woonkamer creëren. Het is beter om te opteren voor een iets koudere of lichtere kleur. Ook daar is het belangrijk te zorgen voor niet te veel visuele prikkels. In kleinere kantoorruimtes werk je sowieso beter met accenten, bijvoorbeeld een kleurrijk element op een bureau.

V Zijn er kleuren die eerder tijdloos zijn dan trendgebonden?

A Over het algemeen kun je zeggen dat lichte kleuren of warme grijzen tijdloos zijn, maar het kan wel saai worden als je er te veel van gebruikt. Je kunt trouwens ook bij tijdloos gaan voor een hedendaagse touch door een flashy kleur te kiezen.

V Hoe kun je voorkomen dat een kleur in de winkel helemaal anders is dan op je kantoormuur?

A Er zal inderdaad altijd een verschil zijn tussen de kleur zoals je die in de winkel koopt en de kleur als die is aangebracht op de kantoormuren. Daarom raad ik iedereen aan om een tester te kopen. Breng daar twee lagen van aan op tekenpapier en bekijk het dan in het licht zoals je dat op kantoor hebt.

V Welke kleuren zijn mooi combineerbaar bij bepaalde materialen van meubels?

A Bij hout kies je het best niet voor te warme kleuren zoals geel, oranje of het echte chocoladebruin. Anders kom je in een pralinedoos terecht. Ga eerder voor types groen, blauw of violet. Het is een ander verhaal bij aluminium. Daar wordt geel, rood of oranje wel interessant.