header

Kies de meest geschikte kast voor uw werkomgevingAankooptips

Materiaal, formaat, openingssysteem,… Het aantal kenmerken waarmee u rekening moet houden bij de keuze van een kast is meestal groter dan u verwacht. Zeker wanneer u erop gebrand bent om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Informatie, uitleg, technische eigenschappen: met deze gids heeft u alles bij de hand voor het maken van de juiste keuze.

In hout of in metaal?

Vaak is de eerste vraag: “Welk materiaal kiest u?” Naast de esthetische eigenschappen hangt het antwoord altijd af van twee belangrijke criteria.

De werkomgeving

Geef de voorkeur aan metalen kasten als u werkt in een industriële omgeving, zoals bijvoorbeeld een opslagplaats. Deze kasten zijn gemakkelijk te onderhouden en bieden weerstand tegen vocht.

Als u op kantoor werkt, heeft u de keuze tussen houten en metalen kasten. Vaak wordt er voor hout gekozen omwille van zijn warme uitstraling. Dit materiaal past ook vaak beter bij andere types kantoormeubelen. Metaal is dan eerder geliefd wegens zijn weerstand: zwaardere ladingen kunnen ook hierop terecht.

Het type kast

Een monoblok wordt gemaakt uit metaal, nauwkeuriger gezegd uit gelaste staalplaat. Ook de legplanken zijn in metaal, zodat ze zwaardere en volumineuzere documenten kunnen dragen, zoals hefboommappen, archiefdozen,… Deze kasten zijn op voorhand gemonteerd en onderscheiden zich door hun robuustheid. Bovendien kunt u ze dankzij hun grote stevigheid probleemloos met hun volledige inhoud verplaatsen.

De demonteerbare kasten zijn beschikbaar in een houten of metalen uitvoering. Ze worden als kit geleverd, met alle nodige onderdelen voor montage, en een eigen montageplan. Eens alles in elkaar is gestoken, zijn ze perfect stevig en stabiel. Uiteraard wordt er voor dit type gekozen als de plaats, waarin de kasten moeten geïnstalleerd worden, geen toegang biedt voor een monoblok.

De openingssystemen

Met klapdeuren

Als u voldoende ruimte heeft, kies dan voor een goedkopere versie met klapdeuren, waarbij u snel aan de inhoud kunt. Voorzie alvast genoeg ruimte aan beide kanten van de kast, zodat u geen problemen ondervindt bij het openen van de deuren.

Met plooideuren

Voor plaatswinst kiest u best voor een model met plooideuren. Bij deze kasten is het opbergvolume gelijk aan het volledig inwendige volume van de kast. Er gaat weinig ruimte verloren, aangezien de deuren maar gering extra plaats innemen bij het openplooien.

Met schuifdeuren

Voor nog meer plaatswinst kiest u bij voorkeur voor kasten met schuifdeuren. De opbergcapaciteit stemt volledig overeen met het inwendige volume van de kast en bij het openschuiven gaat er helemaal geen ruimte verloren.

Met rolluiken

Rolluikkasten zijn bijzonder goed geschikt voor “open space”- inrichtingen: plaatswinst, geruisloze opening en goede toegang. Dankzij de opzetstukken kan hun opbergcapaciteit vergroot worden, zonder plaats te verliezen op de grond. Opgelet: enkel metalen kasten zijn verkrijgbaar met dit openingssysteem.

Kies uit verschillende formaten en kleuren

Ruime keuze aan formaten

De hoogte en de breedte van uw kast spelen een belangrijke rol bij de definitieve keuze: het is immers de bedoeling uw opbergcapaciteit te optimaliseren en plaats te winnen.

Als u slechts een beperkte ruimte vrij hebt op de grond, verkies dan hoge kasten (H: tussen 160 en 220 cm). Deze modellen hebben steeds een grote opbergcapaciteit, met weinig plaatsinname op de grond.

Ook de kleinere gaten kunnen opgevuld worden door het plaatsen van kasten met een kleiner formaat: een buffetkast (H: tussen 100 en 136 cm), een kast voor in een vergader- of wachtruimte voor het opbergen van klein bureaumateriaal, een lage kast (H: 70 cm), voor het verlengen van uw werkpost - de hoogte is immers identiek - en met extra opbergvolume binnen handbereik.

Zoek eveneens een kast uit met de meest geschikte breedte, zodat u geen enkele cm² verliest. Bij ons heeft u de keuze uit verschillende breedtes, gaande van 60 tot zelfs 180 cm. Bij houten modellen kan u ook al een model vinden van minimum 45 cm breedte.

Ruime keuze aan kleuren

Besteed aandacht aan het ontwerp van uw kasten. Het blijkt immers dat een aangename werkomgeving een positieve invloed heeft op onze onderlinge menselijke relaties en de doeltreffendheid van onze taken. Op deze manier krijgt uw bedrijf een moderne en dynamische uitstraling.

De houten kasten zijn verkrijgbaar met verschillende nuances: eik, mahonie, wengé, wit, zwart, ...Bij de metalen kasten heeft u keuze tussen meer dan 50 000 combinaties, met verschillende kleuren voor de behuizing, de rolluiken of de deuren, gaande van grijs tot oranje met daartussen kiwi en framboos. Combineer naar hartenlust!

De inrichting in uw kast

Plaatswinst is noodzakelijk voor de buitenkant, maar dit geldt ook voor de binnenkant van uw kast. Hieronder vindt u enkele tips voor een optimale inrichting in de kast.

Voorzie voldoende aanpasbare legplanken, rekening houdende met de hoogte van uw dossiers. Probeer een overbelasting te vermijden! Een voorbeeld: een kast met een breedte van 80 cm kan per legplank tot 60 hangmappen dragen (dikte 1,05 cm), of 8 hefboommappen (rug 7,5 cm), of 8 archiefdozen (rug 8 cm). Deze informatie staat steeds vermeld in de beknopte beschrijving van het product.

Wist u dat hangmappen enorm van pas komen bij een klassement? Sommige kasten hebben legplanken met omslagranden, speciaal voor hangmappen. In andere gevallen kunt u extra rails toevoegen, of is er een specifiek systeem voor hangmappen bovenaan de kast. Ook innovatieve oplossingen, zoals telescopische lades, bieden u de mogelijkheid om te werken met hangmappen.

Tot slot zijn er ook ontelbaar veel accessoires, enkele speciaal voor hangmappen: postbakjes, verdelers, klasseermodules, …