header

Keuzehulp: Kies het juiste papier voor uw drukwerkBruneau

Het kiezen van het juiste papier voor uw laser printer, copier of inkjet printer is geen eenvoudige taak. Er is een uitgebreid aanbod aan verschillende soorten papier en een verkeerde keuze kan nare gevolgen hebben. Daarom hebben we hier een aantal termen die vaak gebruikt worden bij de omschrijving van de verschillende papiersoorten op een rijtje gezet en toegelicht.

Gesatineerd papier: Gesatineerd papier is extra glanzend. Deze glans wordt verkregen door een extra nabehandeling van het gestreken papier. Druk en wrijving zorgen voor het glanzende resultaat. Afbeeldingen op gesatineerd papier zullen beter tot hun recht komen dan op standaard briefpapier. Het glanzend oppervlak reflecteert de kleuren beter.

Gestreken papier: Gestreken papier werd afgewerkt met een zogenaamde strijklaag. Deze strijklaag zorgt ervoor dat de inkt zich niet kan vermengen met de ruwe vezels van het papier en zorgt er dus voor dat uw drukwerk een fijnere afwerking krijgt.

Ongestreken papier: Ongestreken papier heeft een ruwer oppervlak en wordt vooral gebruikt op drukwerk waar een minder fijne afwerking voor nodig is, zoals enveloppen of antwoordkaarten

Ontinkt papier: Ontinkting is een procédé waarbij inkt uit papier en karton wordt verwijderd om het later te kunnen hergebruiken voor de productie van nieuw papier. Het oud papier en karton wordt in water opgelost, en de vezels worden behandeld met zeepachtige stoffen die de inktdeeltjes van de vezel verwijderen. Het ontinkten van papier voor het maken van hoogwaardig kringlooppapier is een proces dat relatief weinig milieubelastend is (tenminste, als het niet chloorgebleekt is).

Opaciteit: Hoe hoger de opaciteit, hoe minder doorschijnend het papier is. Bij papier met een lage opaciteit kan de tekst door de andere zijde van het papier schijnen. Meestal geeft men de voorkeur aan papier met een hoge opaciteit, omdat dit de drukkwaliteit en de leesbaarheid ten goede komt.

FSC gecertifieerd papier: Voor de aanmaak van FSC gecertifieerd papier wordt gebruik gemaakt van papierpulp afkomstig uit gecontroleerde en duurzaam beheerde bossen.

Witheid van papier: De witheid van papier wordt vaak weergegeven met een CIE waarde. Deze waarde geeft de witheid van het papier weer. Hoe hoger het getal des te witter het papier.