header

Kantoor -en magazijnrekkenBruneau

Het valt wel eens voor dat klanten rekken voor archivering aankopen en achteraf melden dat er geen legplanken werden meegeleverd. Het is zo dat deze planken optioneel zijn en niet standaard bij de rekken worden geleverd. Of dat de klant vindt dat de geleverde rekken niet mooi ogen... Er is uiteraard een verschil in de gebruiksdoeleinden: dienen deze rekken in een openbare plaats opgesteld te worden of dient dit in een archiefruimte te gebeuren ? Met de informatie hieronder helpt JM Bruneau u graag verder. We onderscheiden grosso modo drie soorten opbergrekken:

Archiefrekken

Deze noemer omvat de meest gestandaardiseerde rekken, die vooral in archiefkamers worden gebruikt. De essentie hiervan is het stockeren van archiefdozen zonder dat het uiterlijke van de meubels doorslaggevend is. In dit assortiment worden meerdere opties aangeboden: Er bestaan archiefrekken van 1m breed of 1,5 m breed in verschillende dieptes. Er bestaan dus rekken met enkele toegang (met een diepte van 35 cm) om bijv. tegen de muur te plaatsen of rekken met dubbele toegang (met een diepte van 70 cm.) waarmee je gangen kunt creëren in uw archiefkamer. Deze rekken bestaan in 2 hoogtes: 106 cm. en 212 cm.

Belangrijk: deze rekken worden standaard geleverd met metalen dragers, ook oplegstaven genoemd (om de 5 cm. verstelbaar). Maar deze dragers zijn niet vol: deze bestaan in feite uit een metalen kader waar archiefdozen kunnen op steunen maar waarin ook houten legplanken kunnen gelegd worden. Deze legplanken worden echter optioneel verkocht. Wat ook soms over het hoofd word gezien is dat er een duidelijk verschil is tussen basiselementen (bestaat uit 2 steunen die op zichzelf kunnen staan) en aanbouwelementen (bestaan uit één enkele steun) om het rek uit te breiden. Deze laatste kunnen in geen geval alleen staan en dienen, zoals de omschrijving al doet vermoeden, aangebouwd te worden aan een basiselement. Het spreekt voor zich dat de aanbouwelementen iets goedkoper zijn in aankoop dan de basiselementen.

Magazijnrekken

Magazijnrekken worden vooral gebruikt om zwaardere materialen te stockeren ipv. bijv. archiefdozen. Deze bestaan in 2 hoogtes (200 cm. en 250 cm.) en zijn verkrijgbaar in 3 dieptes (40 cm, 50 cm. of 60 cm.) De rekken kunnen om de 6,2 cm. versteld worden. Zoals bij gewone archiefrekken, kunnen ook hier houten legplanken en aanbouwelementen apart besteld worden.

Modulaire rekken

Deze rekken worden verkocht volgens hetzelfde principe als kantoorrekken maar ogen iets mooier, zijn ook in meer kleuren te verkrijgen en in meerdere afmetingen te bestellen. Modulaire rekken worden aangeboden in het bruin, blauw, wit, rood en antraciet en zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes (100 cm., 200cm. of 250 cm.). Deze rekken zijn 106 cm. breed en 38 cm. diep. In tegenstelling tot de archiefrekken worden in plaats van houten legplanken, metalen legplanken in optie aangeboden. De metalen dragers zijn om de 2,5 cm verstelbaar, zijn ook voorzien van 2 horizontale verstevigingen en hebben omslagranden waardoor de rekken kunnen gebruikt worden om hangmappen in te stockeren. Dit is bij gewone archiefrekken niet het geval. Modulaire rekken bestaan niet met dubbele toegang maar kunnen, net zoals de gewone archiefrekken, ook uitgebreid worden met aanbouwelementen.

Polyvalente rekken

Polyvalente rekken zijn de meest afgewerkte rekken en worden dan ook eerder in kantoorruimtes dan in archiefkamers gebruikt. Ook deze rekken zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren (blauw/grijs, grijs, beige, antraciet/grijs) en afmetingen (100 cm., 200cm. of 250 cm.). Deze rekken zijn verkrijgbaar in breedtes van 90 cm. en 120 cm en zijn 40 cm. diep. Net zoals bij modulaire rekken zijn de rekken om de 2.5 cm. verstelbaar. Net zoals bij modulaire rekken zijn de legplanken in metaal.

De extra opties bij polyvalente rekken: da achterzijde van rekken (die niet in dubbele toegang verkrijgbaar zijn) kan verstevigd worden met kruissteunen of met volle afdekpanelen. Er kan ook een raadpleeglegplank als optie besteld worden. Dit schuift vooraan uit het rek (op telescopische geleiders) zodat de legplank volledig bruikbaar is om dossiers te raadplegen.