header

Hoe werken geluidsabsorberende tussenwanden?Bruneau

Vermindering van het geluidsniveau in de commerciële kantoren kan op verschillende manieren worden bereikt. Akoestische panelen die aan de muur of op het plafond gemonteerd worden zijn één mogelijkheid, maar vaak is dit een ingrijpende verandering. Mobiele geluidsabsorberende tussenwanden worden ook vaak gebruikt als kostenefficiënt en gemakkelijk te installeren alternatief. Deze wanden zorgen immers niet alleen voor geluidsisolatie, maar creëren ook de nodige privacy én verbeteren vaak ook de spraak-en geluidskwaliteit in call centers, conferentiezalen en open kantoor ruimtes.

Geluidsabsorberende tussenwanden zorgen ervoor dat het geluid wordt tegengehouden. Dit wil niet zeggen dat het geluid verdwijnt maar hoofdzakelijk aan één kant blijft, met name de kant van de bron. Een deel kan geabsorbeerd worden in de wand (meestal of vaak beperkt), maar het meeste wordt terug gereflecteerd. Men meet dus het verschil tussen het invallend geluid aan één zijde t.o.v. van het geluid dat aan de andere kant door de wand komt.

Om in een stil kantoor te kunnen werken, moeten de nodige maatregelen getroffen worden om 2 soorten geluid te dempen:

  • luchtgeluid : geluid van een bron die rechtstreeks de lucht in trilling brengt, zoals een telefoon of stemmen
  • contactgeluid : geluid van een bron die eerst iets (wand of vloer) in trilling brengt, waarbij dit geluid zich verder voortplant in de constructie en in een andere ruimte lawaai afstraalt, zoals voetstappen op vloeren of trappen.

Mobiele geluidsabsorberende tussenwanden zorgen ervoor dat het geluid niet teruggekaatst wordt, maar wel wordt geabsorbeerd door de wand. Daarvoor maken de tussenwanden gebruik van geluidsabsorberende materialen – in het geval van de Spacia tussenwand is dit een Newtech schuimlaag. Deze acoustische isolatie zorgt ervoor dat geluidsgolven die passeren worden geneutraliseerd.

Hoe gebeurt de neutralisatie van geluid? Geluid verplaatst zich zoals water: als je een steentje in een vijver gooit, zal dat steentje rimpelingen in het water veroorzaken die zwakker worden naargelang ze verder van de bron verwijderd zijn – tot ze uiteindelijk helemaal verdwijnen. Als je een steentje in een glas water gooit, zal je merken dat de rimpelingen heel snel de rand van het glas bereiken en de rimpelinge worden gestopt door de zijkanten van het glas. Dit is tot op zekere hoogte is hoe geluidsisolerende tussenwand werkt.

De geluidsabsorberende tussenwanden worden gevuld met minscule luchtcellen. Wanneer geluidsgolven deze lucht cellen bereiken, treedt er wrijving op en de rimpelingen verdwijnen snel, waardoor het decibel niveau aanzienlijk wordt verminderd. De overgebleven energie wordt omgezet in warmte - hoewel je dit eigenlijk niet zal opvallen.

Geluidsisolatie werkt dus als een val voor geluid. De luchtcellen absorberen de energie veroorzaakt door lawaai. Correct geplaatste mobiele tussenwanden zorgen ervoor dat het geluid rond je heen effectief wordt verminderd en beperken dus de geluidsoverlast voor jezelf en je collega's.

JM Bruneau heeft een ruim assortiment aan tussenwanden – zowel geluidswerend als decoratief. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.