header

Hoe pas ik een ergonomische bureaustoel aan?Bruneau

Wanneer is een stoel ergonomisch? Dat is het geval wanneer hij toelaat dat er in zittende toestand een goede lichaamshouding wordt aangenomen. Zo’n goede lichaamshouding veronderstelt dat de spieren van het bovenlichaam in nek, schouders en rug niet overbelast raken. Gebeurt dit toch, dan kan dit ernstige medische gevolgen hebben. U hebt er als bedrijf alle belang bij om te kiezen voor ergonomische bureaustoelen. Gezonde medewerkers houden ook het bedrijf zelf gezond.

Aan welke eigenschappen moet een ergonomische bureaustoel voldoen? Vanzelfsprekend moet hij afgesteld zijn op het lichaam van de gebruiker. Niet iedereen heeft dezelfde lichaamsbouw en niets is zo frustrerend dan zitten op een stoel die niet aan uw lichaamsafmetingen beantwoordt. Zowel in de lengte als in de breedte is de ergonomische bureaustoel aangepast aan het lichaam van de gebruiker, zonder daarbij diens gewicht over het hoofd te zien.

Vergeet echter niet dat een ergonomische bureaustoel alleen niet volstaat, de ganse kantooromgeving moet aangepast zijn aan het lichaam van de gebruiker. Dat heeft onder andere ook gevolgen voor de werktafel. Die mag niet te hoog of niet te laag zijn en moet aangepast worden aan de stand van de stoel. Ook het computerscherm dient aangepast aan de stand van de bureaustoel, in die zin dat de monitor zich op de juiste hoogte moet bevinden.

De gebruiker van een ergonomische bureaustoel beweegt bij de uitoefening van zijn taken uiteraard regelmatig, zodat ook het bewegingssysteem van de stoel goed afgesteld moet worden. Uitgangspunt hierbij is dat een ongewijzigde houding de druk op bepaalde lichaamsdelen kan doen toenemen, wat heel wat ongewenste neveneffecten veroorzaakt. Een ergonomische bureaustoel zal zijn gebruiker dus toelaten om makkelijk een aantal noodzakelijke bewegingen uit te voeren. In dat verband is ook de verplaatsbaarheid van de rugleuning belangrijk.

Op het vlak van aangepaste ergonomische stoelen stellen we uit het gamma van JM Bruneau eerst de bezoekersstoel Bruneau voor. Het zitvlak van deze stoel bestaat uit een rijkelijk dichte schuimvulling, wat de gebruiker een comfortabel gevoel geeft. Bovendien zijn lateraal stevige steunen aangebracht, die een perfecte houding van de rug garanderen. Van dit type stoel zijn er verschillende modellen met verschillende afmetingen beschikbaar.

Een aparte vermelding verdient de Ergo Style, die als ergonomische bureaustoel opvalt door zijn originele lijn, die het resultaat is van doorgedreven ergonomisch onderzoek. Het onderstel van deze stoel is in gepolijst aluminium, behalve het model dat speciaal voor bezoekers werd ontwikkeld. In dit laatste geval is het onderstel voorzien van een verchroomd metalen sledeonderstel. De zitting is in de hoogte regelbaar van 48 tot 62 centimeter, wat voldoende speelruimte garandeert.

Rondom ergonomische bureaustoelen blijven er heel wat misverstanden bestaan. Wie er het fijne over wil weten, kan bij JM Bruneau terecht. Onze experts maken aan de hand van een eenvoudig voorbeeld duidelijk wat ergonomisch is en wat niet.