header

Hoe kiest u het ideale opbergrek?Aankooptips

Voor een betere organisatie van uw opslagruimte is het uiterst belangrijk te kiezen voor een uitrusting die past bij uw activiteiten. Zo kan u bijvoorbeeld vooral bezig zijn met diensten, handel, industrie, opslag of transport. Afhankelijk van uw eigen terrein zal de aard van de voorwerpen die u op de rekken plaatst sterk verschillen, en zal ook de regelmaat waarmee u de opslagruimte bezoekt variëren. Om deze reden hebben de fabrikanten hun assortiment zo samengesteld dat er een oplossing is voor elke activiteit. Hier vindt u enkele tips die u zullen helpen het meest geschikte model te vinden.

Een woordje uitleg over opbergrekken

Een opbergrek is een constructie in de hoogte van horizontale niveaus, waarop u allerlei voorwerpen kunt plaatsen. Op deze manier kunt u de beschikbare plaats optimaal benutten. Dit verklaart ook onmiddellijk waarom ze enorm geliefd zijn in opslagruimtes en in bureaus.

Basiselement/aanbouwelement:

Er bestaan 2 soorten onderdelen:

Een basiselement: bij elk rek is dit het noodzakelijke onderdeel, dat toch op zichzelf kan gebruikt worden. Het bestaat uit legplanken en 2 ladders: 2 x 2 onafhankelijke stijlen die door dwarsliggers met elkaar verbonden worden en aan elk uiteinde van het rek vastgemaakt zijn.

Een aanbouwelement: dit onderdeel kan nooit alleen gebruikt worden. Het moet verplicht vastgemaakt worden aan een basiselement of een ander aanbouwelement. Het bestaat immers uit slechts één ladder, aangevuld met legplanken.

Enkele/dubbele toegang:

Doorgaans wordt er een onderscheid gemaakt tussen rekken met een enkele en een dubbele toegang:

Enkele toegang: het rek dient tegen een muur geplaatst te worden. De inhoud van het rek kan maar van één kant benaderd worden. De andere kant wordt afgeschermd door een volle wand of een dwarsbalk.

Dubbele toegang: u kunt de rekken plaatsen in rijen, met gangen ertussen. Aan beide kanten zijn de rekken open. Er zijn geen wanden, noch dwarsbalken.

De verschillende types opbergrekken

De keuze van opbergrekken zal afhangen van het soort producten dat u erop bewaart en de ruimte waarin u ze wilt plaatsen. Als u over weinig plaats beschikt, geef dan de voorkeur aan hoge rekken.

Rekken voor in kantoor

Deze gemakkelijk monteer – en demonteerbare rekken hebben een capaciteit die varieert volgens de noden en de beschikbare ruimte. Ideaal zijn rekken met volle legplanken, waarbij de diepte aangepast is aan de plaats die nodig is voor hefboommappen, archiefdozen en hangmappen. Per legplank varieert het maximum draagvermogen best tussen 100 en 200 kg. Sommige modellen zijn soms uitgerust met volle wanden voor een betere stevigheid, andere hebben een epoxygelakte afwerking voor een mooier uitzicht.

Rekken voor archiefruimtes

Bij sommige modellen kunnen de verschillende onderdelen aan elkaar vastgemaakt worden, zodat u oneindige rijen kunt vormen. Afhankelijk van de beschikbare plaats in het lokaal kiest u voor types met enkele of dubbele toegang. De aard van de producten en documenten die erop terechtkomen, bepalen of u beter opteert voor volle of eerder voor buisvormige legplanken.

In archiefruimtes horen de omstandigheden voor bewaring optimaal te zijn: bij voorkeur is er niet teveel zonlicht, weinig vocht en schommelt de temperatuur er rond de 18°C. Heeft u toch schrik dat uw rekken zullen beginnen roesten? Kies dan voor uitvoeringen in epoxy of in gegalvaniseerd staal.

Rekken voor magazijnen, industriële werkplaatsen of vochtige omgevingen

Dit type rekken scoort hoger op vlak van laadvermogen en weerstand. Dit is ook zeer logisch, aangezien er in de industriële sector meubels vereist zijn met een extreem goede weerstand en met een maximaal draagvermogen.

Als uw rek thuishoort in een magazijn, een werkplaats of een industriële ruimte, kies dan voor rekken met een epoxygelakte uitvoering of in gegalvaniseerd staal, met volle of buisvormige legplanken waarin houten platen passen. Deze legplanken kunnen tot 625 kg (gelijkvormige verdeeld) dragen. Afhankelijk van de inrichting van uw ruimte kunt u rekken met enkele of dubbele toegang aanwenden.

Bevindt uw rek zich in een eerder vochtige omgeving? Kies hier dan ook voor rekken in gegalvaniseerd staal, met volle of buisvormige legplanken.

Type opgeborgen documenten & producten

Bereken het draagvermogen van elke legplank in functie van de voorwerpen die u erop gaat leggen. Tel vervolgens het nodige aantal niveaus, en meet uiteraard ook de beschikbare hoogte en diepte.

Voor het opbergen van voorwerpen met een laag gewicht, zoals hefboommappen, documenten, archiefdozen- en kisten, hangmappen, plastic opbergdozen, klein bureaumateriaal en kleine doosjes, geeft u het best voorrang aan kantoorrekken of archiefrekken. Speciaal ontworpen voor de tertiaire sector kunnen deze tot 200 kg per niveau dragen.

Voor het opbergen van volumineuzere producten, zoals bakken, dozen en verfpotten, opteert u best voor industriële rekken, die tot 200 kg per legplank kunnen dragen.

Voor het opbergen van volumineuze en zware producten, en het opslaan van paletten op bodemhoogte, kiest u beter voor halfzware rekken die tot 625 kg kunnen dragen. Deze kunnen zelfs vastgemaakt worden in de grond, voor nog meer stevigheid.

Voor het opbergen van vochtige voorwerpen kiest u het best voor rekken in gegalvaniseerd staal, die niet roesten. Ook bij deze modellen zijn er een aantal die in de grond kunnen vastgemaakt worden, voor extra stevigheid.

Uitrusting & accessoires

Bij het perfecte rek horen er uiteraard ook nog een aantal accessoires. U heeft de keuze uit de volgende mogelijkheden:

Volle legplanken in staal:

Deze vormen de ideale oplossing voor het opbergen van voorwerpen met een klein formaat, en ze kunnen eveneens hangmappen dragen. Vaak worden ze gebruikt in bureaus, omwille van hun esthetisch ogende uitstraling.

Buisvormige legplanken:

De structuur bestaat uit samengestelde stangen, vervaardigd uit gegalvaniseerd staal. Ze maken het u mogelijk voorwerpen zoals dozen, archiefkisten en bakken op de niveaus te plaatsen. Bij modellen met een enkele toegang kunt u ze ook aanwenden voor het dragen van hangmappen.

Legplanken in isobois:

Deze optionele legplanken zijn speciaal ontworpen voor het opbergen van klein materiaal. Ze moeten op de buisvormige legplanken aangebracht worden. Bij rekken met een diepte van 35 cm volstaat het één enkele plank toe te voegen. Bij rekken met een diepte van 70 cm dient u 2 planken per niveau (tegen elkaar gelegd) te voorzien.

Legplanken met houten platen

Deze zijn speciaal ontworpen voor gebruik in een industriële omgeving, waar ze zware en volumineuze voorwerpen moeten dragen. Ze bestaan uit 2 stalen stangen, verbonden door een houten plaat met een hoge weerstand en een dikte van 22 mm.

Tip: Er bestaan ook nog een aantal hulpmiddelen, zoals verschillende types verpakkingsmateriaal, die het u toelaten uw producten te beschermen en in de beste omstandigheden te bewaren. Hier kunt u kiezen tussen beschermfolie (in sommige gevallen ondoorzichtig, voor een grotere vertrouwelijkheid), plastic zakjes met rits of luchtkussenfolie voor de meest fragiele voorwerpen.