header

Het belang van een goede zithouding voor uw welzijnAankooptips

Een kwalitatieve bureaustoel is een noodzakelijke vereiste voor uw eigen comfort. Helaas is het niet altijd evident de juiste keuze te maken: welke type neemt u of hoe moet u hem instellen? Hieronder volgt een overzicht van alle specifieke kenmerken en enkele raadgevingen voor gebruik.

Welk type zoekt u?

Een bureaustoel

Dit type stoel wordt hoofdzakelijk gebruikt in gewone kantoren. U heeft de keuze uit verschillende mechanismes, zodat u steeds van een optimaal comfort kunt genieten, afhankelijk van het aantal uren dat u neerzit. Bij deze modellen zijn de armleuningen soms in optie verkrijgbaar.

Een fauteuil

Een fauteuil hoort meestal thuis in het bureel van de manager. De rugleuning is beduidend hoger, de zitting is mooier ingekleed en de stoel is steeds uitgerust met stevige armleuningen.

De zittijd en het aangepast mechanisme

Langdurig zitten, weinig bewegen, constant achter de computer werken,…Op lange termijn kunnen dergelijke handelingen een lumbago of rugpijn veroorzaken. Hoe meer tijd u dan ook zittend doorbrengt, hoe belangrijker het is dat het mechanisme van uw stoel of fauteuil hoger scoort op vlak van ergonomie.

Als u voor een bureaustoel kiest, houd dan rekening met de gebruiksfrequentie:

Sporadisch, tot 3u

In dit geval kiest u het best voor een stoel met een standaard mechanisme. De rugleuning zit vast, de zitting is aanpasbaar in hoogte. Dit type stoel is uiterst ongeschikt voor een langdurige zithouding.

Dagelijks, tot 5u

In dit geval kiest u het best voor een stoel met permanent contact. De rugleuning volgt steeds uw bewegingen, er is telkens permanent contact met uw rug. Bovendien kunt u de rugleuning vastzetten in de gewenste positie. De druk erop kan aangepast worden aan uw eigen lichaamsbouw en gewicht. De zitting is niet verstelbaar. Dit type stoel is ideaal voor dagelijks bureauwerk.

Intensief, tot 7u en langer

Bij een intensief gebruik kiest u bij voorkeur voor één van deze drie mechanismes:

 • Synchroon: De rugleuning en de zitting buigen mee met uw lichaam, zodat u steeds comfortabel zit. De druk op de leuning kan aangepast worden aan uw eigen lichaamsbouw en gewicht. Dankzij het anti-terugslagsysteem wordt elke schok ter hoogte van de wervelkolom opgevangen. Dit type stoel is een goede keuze voor computerwerk.
 • Synchroon : Dit type mechanisme heeft dezelfde voordelen als een synchroon mechanisme. Alleen is er bij dit mechanisme een grotere openingshoek, wel tot 22°.
 • Zelfregelend synchroon mechanisme: Dit is de meest ergonomische optie. De rug en de zitting buigen automatisch mee in functie van het gewicht van de gebruiker. Deze optie kan ook uitgeschakeld worden. Dit type stoel is zowel geschikt voor bureau- als voor computerwerk.

Als u voor een fauteuil kiest, houd dan rekening met de gebruiksfrequentie:

Dagelijks

Tot 4u: In dit geval kiest u het best voor een fauteuil met gecentreerde as. De rug en de zitting kantelen mee bij al uw bewegingen in een onveranderlijke hoek. Dit mechanisme komt vooral bij directiemodellen voor.

Tot 6u: In dit geval kiest u het best voor een fauteuil met excentrische as. Dit model heeft dezelfde eigenschappen als de fauteuil met gecentreerde as, met daarbovenop een draaiende as die ook naar voren buigt, zodat uw voeten steeds de grond raken, onafhankelijk van de grootte van de hoek. Dit mechanisme komt vooral bij directiemodellen voor.

Intensief, tot 7 u en meer

Bij een intensief gebruik kiest u bij voorkeur voor één van deze twee mechanismes:

 • Synchroon: De rugleuning en de zitting buigen mee met uw lichaam, zodat u steeds comfortabel zit. De druk op de leuning kan aangepast worden aan uw eigen lichaamsbouw en gewicht. Dankzij het anti-terugslagsysteem wordt elke schok ter hoogte van de wervelkolom opgevangen.
 • Synchroon : Dit type mechanisme heeft dezelfde voordelen als een synchroon mechanisme. Alleen is er bij dit mechanisme een grotere openingshoek, wel tot 22°.

Handige tip: Al onze producten zijn aangepast aan een gewicht van maximum 110 kg, met als uitzondering enkele modellen die ontworpen zijn voor een gewicht van 130 kg.

Een goede houding

Zoals eerder gezegd is een kwalitatieve bureaustoel een noodzakelijke vereiste voor uw eigen comfort. Dit is echter niet voldoende: u hoort eveneens steeds een goede houding aan te nemen! Soms is het reeds voldoende er gewoon aan te denken! Enkele eenvoudige reflexen kunnen al helpen bij het vermijden van rugproblemen, een moeilijke bloedcirculatie en stress.

De rug

Het belangrijkste is steeds uw rug recht te houden. Daarom moet uw rugleuning hoog genoeg zijn om uw bekken en uw lenden te kunnen ondersteunen. Zorg ervoor dat uw rug steeds de leuning raakt. Uw schouders daarentegen mogen niet tegen de rugleuning plakken: een geforceerde rechte rug is even ongezond als een ronde rug. Bovendien kunt u ook gebruikmaken van een extra steun die perfect de vormen van uw lichaam volgt. Op die manier geniet u steeds van een maximaal comfort.

De benen en de voeten

Uw voeten moeten steeds plat op de grond staan. Probeer uw benen niet te kruisen onder uw stoel of ze lang uit te strekken: bij een goede houding blijft de rug recht, is er een vlotte bloedcirculatie en wordt er geen druk uitgeoefend op uw knieën.

De armen

Uw voorarmen plaatst u horizontaal, parallel met het oppervlak van uw werkblad. Probeer eveneens uw ellebogen in een rechte hoek te houden. Uw polsen beweegt u het best in het verlengde van uw ellebogen, zodat de middelste armzenuw niet bekneld wordt wanneer uw polsen op uw bureau of op uw toetsenbord rusten.

De ogen

Vergeet niet dat uw ogen van tijd tot tijd ook eens moeten rusten. Plaats daarom uw beeldscherm op een gepaste afstand en hoogte. Kies voor een afstand van minstens 40 cm en let erop dat de bovenste rand van uw beeldscherm zich op ooghoogte situeert of er lichtjes van afwijkt.

Stel uw stoel correct in

De juiste zithouding kennen is al een vooruitgang, maar dit in de praktijk omzetten is nog beter! Hoogte, rug, zitting: hieronder vindt u enkele tips die u helpen uw stoel perfect in te stellen.

De rugleuning

Pas de helling en de hoogte van de rugleuning aan tot deze het bekken ondersteunt en zich perfect aanpast aan de vorm van de wervelkolom. Het is eveneens van belang dat het grootste deel van uw rug steeds de leuning raakt.

De armleuningen

Zit goed recht en plooi uw benen in een rechte hoek. Pas nu uw armleuningen in de hoogte aan en zorg ervoor dat ze bijna de onderkant van uw ellebogen raken. Opgelet: in geen enkel geval mogen de armleuningen een invloed hebben op de natuurlijke positie van uw ellebogen, m.a.w. ze niet lichtjes naar boven tillen.

De zitting

De diepte van de zitting is ideaal wanneer u vier vingers kunt steken tussen de rand van uw stoel en uw knieholte. Zorg er wel steeds voor dat u goed naar achteren zit en uw voeten plat op de grond staan.

De hoogte

Zit eens goed recht op de stoel, met uw blik vooruit gericht. Het hoogste punt van de zitting situeert zich in dit geval juist onder uw knieën.

Enkele tips voor een goed onderhoud

Natuurlijk is het de bedoeling dat u lang van uw stoel kunt genieten! Het is aangeraden de bekleding om de twee maanden eens te stofzuigen, om al het stof te verwijderen. Is dit niet voldoende, kies dan een andere manier. Voor elke vlek bestaat er immers een oplossing!

 • Vet: bestrooi de stof met talkpoeder en laat alles inwerken. Verwijder vervolgens het poeder en dep de vlek met white spirit op een doekje.
 • Balpen: gebruik reinigingsalcohol van 90°.
 • Inkt: maak schoon met reinigingsalcohol van 90° en spoel daarna met zeepwater van 5%.
 • Chocolade: dep de vlek met lauw water.
 • Kauwgom: wrijf met een zak ijsblokjes over de vlek. De rest kunt u er zelf afkrabben.
 • Koffie, thee, melk: gebruik zeepwater van 5%.