header

Gehoorbescherming op de werkvloerBruneau

hoe bescherm ik mijn gehoor bij luidruchtig werk?

Een probleem waar vaak (te) weinig aandacht aan wordt besteed, is dat van de gehoorbescherming op het werk. Als beroepsziekte worden gehoorproblemen ingevolge omstandigheden op de werkvloer vaak onderschat. Naar verluidt zou ongeveer 10% van de werknemers geconfronteerd worden met geluidsniveaus die tot gehoorbeschadiging kunnen leiden. Het probleem mag met andere woorden niet geminimaliseerd worden, wel integendeel.

Lawaaidoofheid is een proces dat langzaam op gang komt, maar waarvan de gevolgen levenslang merkbaar blijven. Op een gegeven moment duiken gehoorproblemen op, zonder dat er voordien ook maar de minste klachten waren. Dikwijls wordt over het hoofd gezien dat de drempel die schadelijk kan zijn voor het gehoor vrij laag ligt. Vanaf 80 decibel kunnen er namelijk al nadelige effecten voor het gehoor optreden. Dat betekent dat gehoorbescherming op het werk zeker geen overbodige luxe is.

Een niet onbelangrijke factor is het gewenningseffect. Werknemers staan soms jarenlang bloot aan dezelfde geluiden, met als gevolg dat ze er aan gewoon raken. Gewenning betekent echter niet dat er geen schade wordt aangericht. Op een bepaald moment zal de diagnose ‘gehoorverlies’ worden gesteld, een proces dat onomkeerbaar is. In het beste geval kan via gehoorbescherming een verdere verslechtering van het gehoor worden voorkomen. Voorkomen is echter beter dan genezen, in een lawaaierige omgeving wordt beter meteen ingegrepen.

De wetgever heeft dan ook niet geaarzeld om maatregelen te nemen. We verwijzen op de eerste plaats naar de Europese richtlijn 86/188 rond gehoorbescherming, die werkgevers verplicht om maatregelen te treffen zodra de drempel van 80 decibel wordt overschreden. Ook de Belgische wet voorziet dat de werkgever middelen voor gehoorbescherming ter beschikking van de werknemers moet stellen. Daarnaast zijn extra maatregelen verplicht wanneer de werkomgeving bijzonder lawaaierig is. In dat geval geldt zelfs de verplichting om de bron van het geluid aan te pakken. De blootstelling van werknemers aan geluidsoverlast moet met andere woorden zo gering mogelijk zijn om de gehoorschade tot een absoluut minimum te beperken.

Er zijn verschillende hulpmiddelen voor gehoorbescherming beschikbaar, waaronder geluidsbogen, koptelefoons en oordopjes. JM Bruneau heeft op de eerste plaats een plooibare anti geluidsboog Percap in zijn assortiment opgenomen. Deze is bij uitstek geschikt voor zowel veelvuldig als occasioneel gebruik. De boog biedt bescherming tot 24 decibel, is voorzien van oordopjes in mousse, van een hoofdtelefoon in propyleen en van beweegbare oordopjes. Het gewicht bedraagt 10 gram.

Bij de middelen voor gehoorbescherming moet ook de geluiddempende plooibare koptelefoon worden vermeld. Deze is zeer praktisch in het gebruik, licht en plooibaar en dus makkelijk mee te nemen. De koptelefoon dempt tot 25 decibel en is voorzien van een metalen hoofdband met bekleding in textiel, oorkapjes in ABS en een kussentjes omwikkeld met PVC.

We vermelden bij de artikelen voor gehoorbescherming ook nog een doos met 200 paar oordopjes. Deze verzachten het geluid tot 44 decibel en zijn conform aan de norm EN 352-2. Ze zijn voorzien van niet-irriterende mousse en hypoallergeen.

Bij JM Bruneau kan u steeds terecht voor meer informatie over gehoorbescherming, een eenvoudige klik volstaat om met ons contact op te nemen.