header

5 tips voor het kiezen van de juiste ergonomische bureaustoelAankooptips

Bij de inrichting van een kantoor is de keuze van de bureaustoelen uitermate belangrijk. De werknemers zullen namelijk een groot deel van hun werkdag zittend op deze stoelen doorbrengen. Een slechte stoel kan gezondheidsproblemen veroorzaken, denken we maar aan de muishand of RSI, aan rug- en nekproblemen enzovoort. Het belang van een goede stoel kan dus moeilijk onderschat worden. In een modern kantoor zal de voorkeur ongetwijfeld uitgaan naar een ergonomische bureaustoel.

Het aanbod aan ergonomische bureaustoelen op de markt is erg groot, zodat het zaak is om de juiste keuze(s) te maken. Hieronder vindt u vijf concrete tips voor het kiezen van de juiste ergonomische bureaustoel:

  • Een goede ergonomische bureaustoel volgt de bewegingen van de gebruiker (de zitting moet dus beweeglijk zijn).
  • Een goede ergonomische bureaustoel is ook verstelbaar in de hoogte (want niet alle medewerkers zijn even groot).
  • Ga zorgvuldig te werk bij de keuze van de rugsteun (hoe meer beweeglijk die is, hoe lager de belasting op de rug).
  • De omgeving moet aangepast zijn aan de stoel (de werktafel mag niet te laag staan, het beeldscherm mag niet te hoog staan).
  • De keuze van het (verstelbare) kussen is eveneens belangrijk (een voldoende dik kussen vangt de drukkrachten op het zitvlak op).

Waarom moet er zo veel belang worden gehecht aan de kwaliteit van een ergonomische bureaustoel? Het antwoord op die vraag ligt voor de hand: een goede zithouding is belangrijk ter voorkoming van klachten over rug, schouder of nek. Vaak vertalen dergelijke klachten zich in een lagere efficiëntie op het werk. Als rechtreeks gevolg van een slechte houding hebben bijvoorbeeld heel wat mensen last van muishand of RSI, een aandoening die in het ergste geval zelfs tot arbeidsongeschiktheid aanleiding kan geven.

Maar ook rug- en nekklachten zijn dikwijls het gevolg van het meestal zittende leven dat medewerkers op kantoor leiden. Een verkeerde houding kan tot ernstige rug- en nekklachten aanleiding geven. Het is dus belangrijk om te kunnen beschikken over een ergonomische bureaustoel, die een optimale zithouding toelaat.

Vaak wordt er te weinig rekening gehouden met het feit dat onze zithouding kan wijzigen, van passief naar actief of omgekeerd. Daarom is het ook belangrijk dat de stand van de bureaustoel kan aangepast worden.

Een veelgemaakte fout is het aankopen van een bureaustoel die te groot of te breed is. Gevolg is dat de gebruiker scheef zal komen te zitten in zijn stoel, wat opnieuw tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Uiteraard mag een goede ergonomische bureaustoel niet te zwaar zijn. Hij moet namelijk makkelijk verplaatsbaar zijn, waardoor het risico op zich vertillen bij het verplaatsen van de stoel tot een minimum wordt beperkt. Meer informatie over dit onderwerp op ergenomiesite.be(De Ergonomiesite)

JM Bruneau heeft uiteraard een uitgebreid aanbod aan ergonomische bureaustoelen in de catalogus opgenomen. We denken daarbij op de eerste plaats aan de Flexback, een stoel met een goed uitgebouwde ergonomie. Die vertaalt zich onder andere in een zitting die in de diepte verschuifbaar is en in armleuningen die in de hoogte en in de richting verstelbaar zijn. Ook aan het design werd extra veel aandacht besteed. De zitting bestaat uit schuimvulling, met een dikte van 70 mm.

Ook de Ergo Styl is met zijn hoge rug een ergonomische bureaustoel van de hoogste kwaliteit. Aan het ontwerp van deze stoel is een uitgebreid ergonomisch onderzoek voorafgegaan. De vulling is opnieuw van schuim, het onderstel in gepolijst aluminium.

De keuze van de juiste ergonomische bureaustoel is niet altijd even makkelijk, precies omdat er zo veel dingen bij komen kijken. Deskundig advies bij de keuze van een stoel zal dus meestal welkom zijn. Voor zo’n advies kan u uiteraard steeds terecht bij JM Bruneau.