header

Elk zijn agenda!Aankooptips

Vertel me wie u bent en ik zeg welke agenda er bij u past! In deze gloriedagen van Web 2.0 gebruiken velen onder ons een elektronische agenda op hun smartphone of bij professionele software zoals Outlook. Toch mag het nut van een papieren versie niet zomaar ontkend worden. Ook deze uitvoering kent nog steeds aanhangers. Kiest u voor een klein of groot formaat? Liever een kalenderjaar of schooljaar? Een dag-, week- of maandagenda? Enkele eigen persoonlijke eigenschappen kunnen u helpen de juiste keuze te maken.

Bent u eerder pragmatisch?

U bent een voorstander van organisatie, niets ontgaat u! Een onaangekondigde vergadering overvalt u en u begrijpt niet waarom sommigen nooit op tijd naar een bijeenkomst komen?

Dan bent u van nature uit zeer goed georganiseerd, en daarom heeft u ook een gebruiksmiddel nodig dat beantwoordt aan uw eisen. Een agenda met een groot formaat lijkt ons volledig aangepast aan uw persoonlijkheid. U heeft de keuze uit verschillende varianten:

-een dagagenda: u heeft een volledige A4-pagina ter beschikking waarop u al uw activiteiten van die dag kan noteren. Voor een absolute nauwkeurigheid.

-een weekagenda: bij dit model heeft u een onmiddellijk overzicht over de hele week en is het gemakkelijker afspraken te verplaatsen.

Loopt u eerder met uw hoofd in de wolken?

“Oh juist, we hadden afgesproken deze namiddag, het is volledig uit mijn hoofd gegaan!” Onthoudt u niet altijd al uw afspraken? Moet u alles visueel opgeschreven zien staan om het niet te vergeten? Net om deze reden bestaan er agenda’s!

U kiest beter voor een model met een gemiddeld formaat, dat klein genoeg is om overal mee te nemen maar ook groot genoeg is om er voldoende informatie in kwijt te kunnen.

Een handige tip: veel kleine agenda’s beschikken ook over notitieblokjes of over een notitieruimte op elke pagina. Dit is uiterst praktisch voor het noteren van belangrijke informatie tijdens geïmproviseerde vergaderingen of telefoongesprekken.

Bent u steeds onderweg?

Mobiel…dit adjectief past het best bij u! U doorkruist dagelijks alle Belgische en Europese wegen en uw beschikbare tijd moet stipt geregeld worden.

Naast uw elektronische agenda, gebruikt u ook best een kleine agenda in zakformaat, die u eenvoudig overal in uw koffer of in uw handtas kan meenemen. Gaat het nu om een persoonlijke of een professionele agenda, u verliest deze nooit uit het oog en u ziet direct of u nog een gaatje vrij heeft, of niet!

Een handige tip: geef eens de voorkeur aan een agenda met een navulbare telefoongids of een uitneembaar telefoonboek zodat u al uw contacten snel van het ene jaar naar het andere jaar kan verplaatsen en die het u bovendien mogelijk maakt al uw belangrijke nummers (professioneel en privé) steeds bij u te hebben.

Houdt u van een vrolijk accent?

Gaat het nu om een kledingstuk, een gadget voor op kantoor of een gereedschapsmiddel…wat voor u telt, is dat het er vooral leuk en mooi uitziet! Geen enkel probleem, er bestaan ontelbare, originele agenda’s. Zwicht voor een agenda met een omslag in gekleurd leer, in hard glanzend plastic, …

Bent u 100% digitaal ingesteld?

Een wat? Een papieren agenda? Leve de digitale wereld! Ook tussen de elektronische agenda’s kunt u uitgebreid snuffelen, met als koplopers de agenda’s op Android smartphones of de toestellen van Apple. Elk met zijn eigen specifieke kenmerken, maar in ieder geval steeds uitstekende alternatieven voor een klassieke agenda.

Gecombineerd met uw professionele elektronische mailbox zullen deze smartphones ongetwijfeld beantwoorden aan al uw vereisten op organisatorisch vlak, zonder nog maar te denken aan de talrijke functies die u met slechts één enkele “biep” eraan helpen herinneren dat u een afspraak heeft of een maaltijd moet voorbereiden.

Nochtans schrijft u beter niet alle voordelen van een kleine agenda af. Deze tovert zich immers om in een extra geheugensteuntje als de batterij van uw telefoon plat is of wanneer u in een omgeving terechtkomt die nog niet ingepalmd is door hoogtechnologische snufjes.

Praktisch: onafhankelijk van het type agenda in papieren versie, gebruik steeds uitwisbare pennen! Zo kunt u eenvoudig en snel afspraken wissen, veranderen of tussenvoegen. Als u daarentegen al weet welke evenementen voorrang hebben, aarzel dan niet kleur aan te brengen met markeerstiften of bladwijzers te gebruiken om uw afspraken snel te ordenen en te benoemen: vergadering, diner onder vrienden, verjaardagen,…