header

Een woordje uitleg over lamineerapparaten en hun bijhorende hoesjesAankooptips

Foto’s, visitekaartjes, signaalbordjes, etc. Verschillende documenten zijn een langer leven beschoren in geplastificeerde toestand. Toch is het niet altijd eenvoudig een toestel en lamineerhoesjes te vinden die beantwoorden aan uw eisen.

Met behulp van de volgende tips zult u ongetwijfeld een goede keuze kunnen maken!

Waarom zou u uw documenten plastificeren?

Hier vindt u enkele redenen die het nut van plastificeren aantonen:

  • Het beschermt uw documenten tegen vuil, vocht, slijtage, etc. Ze zijn steeds in perfecte staat, zelfs na langdurig gebruik.
  • Het verstevigt uw documenten en ze hebben een betere weerstand bij veelvuldig gebruik
  • Het beveiligt uw informatie: door zijn onomkeerbare karakter is het niet mogelijk de inhoud van het geplastificeerde document te wijzigen.
  • Het geeft uw documenten een mooier uitzicht door er reliëf en glans aan toe te voegen. Geen enkele plooi is zichtbaar. Hierdoor hebben uw documenten een stijlvolle uitstraling.

Wat kunt u allemaal plastificeren?

Of u nu thuis bent of op het werk, er zijn steeds immens veel documenten die u kunt laten plastificeren:

  • Op kantoor: verkoopargumenten, visitekaartjes, badges, gebruiksaanwijzingen, catalogen, instructies, signaalborden, telefoonlijsten, menu’s, posters, voorpagina’s voor presentatie, plannen, etc.
  • Thuis: foto’s, kindertekeningen, diploma’s, bagagelabels, recepten, plannen, advertenties, wenskaarten, papier voor knutselen, etc.

De verschillende lamineertypes: hoe werkt het?

Er bestaan twee lamineermethodes:

Warm lamineren

Een toestel voor warm lamineren bestaat uit verschillende rollen en een verwarmsysteem (verwarmrollen, - plaat of –blok). Wanneer het hoesje doorheen het toestel glijdt, laat het verwarmsysteem de lijm in het hoesje smelten. De lijm verdeelt zich dan over het gehele document en hecht zich vast bij afkoeling. Op deze manier is het onmogelijk dat het hoesje loskomt van het document.

De temperatuur van het toestel verschilt naargelang de dikte van het hoesje: hoe steviger het hoesje, hoe hoger de nodige temperatuur. Afhankelijk van de verschillende modellen dient u de temperatuur manueel in te stellen of gaat dit automatisch. Bovendien bieden sommige toestellen u ook de mogelijkheid koud te lamineren.

Bij toestellen voor warm lamineren gebruikt u het best voorgesneden hoesjes, op maat van uw document. Toch zult u ook enkele professionele modellen aantreffen waarbij er gewerkt wordt met rollen, voor een onafgebroken gebruik.

Koud lamineren

Een toestel voor koud lamineren bestaat uit verschillende rollen die door hun druk het hoesje op het document vastlijmen. Bij de meeste toestellen wordt er gewerkt met plastic rollen in plaats van met aparte hoesjes. Ze zijn uiterst geschikt voor het plastificeren van documenten die beter niet blootgesteld worden aan een hoge temperatuur (bedrukkingen op basis van was, speciale inktsoorten).

Wat zijn de selectiecriteria bij de keuze van een lamineerapparaat?

Voor een goede keuze is het nodig eerst te denken aan de aard van documenten die u wenst te plastificeren. Zo kunt u nagaan wat de formaten en de diktes zijn van de hoesjes die u steeds zult aanwenden.

Het formaat van de documenten

Een lamineertoestel voor A3-formaat laat u toe documenten te plastificeren tot formaat A3 (29,7 x 42 cm), maar ook documenten met een kleiner formaat (zoals A4). Een lamineertoestel voor A4-formaat is ontworpen voor documenten in A4-formaat (21 x 29,7 cm), maar ook in kleinere formaten.

De dikte van de hoesjes

Deze schommelt tussen 2 x 75 micron en 2 x 250 micron. De keuze hangt af van het gewenste gebruik. Wanneer een lamineertoestel compatibel is met hoesjes van 2 x 250 micron, kan deze ook gebruikt worden voor alle hoesjes met een lagere dikte. Deze regel geldt echter niet in de omgekeerde richting.

De gebruiksfrequentie

Bij een sporadisch gebruik mag de opwarmtemperatuur best hoger zijn dan 5 minuten. Gebruikt u het toestel echter regelmatig of intensief, dan raden we u een toestel aan met een opwarmtijd tussen 1 en 3 minuten.

Het volume documenten voor plastificering

Als het volume laag is (minder dan 10 documenten), mag de plastificeersnelheid rond de 60 seconden draaien voor een A4-document. Bij een aanzienlijk hoger volume (meer dan 10 documenten) raden we u aan een toestel te zoeken waarbij de snelheid voor een A4-document gelijk is aan 25 seconden.

Handige tip: bij sommige modellen weerklinkt er een geluidsignaal wanneer het hoesje slecht ingebracht is. Het volstaat dan op de terugkeertoets te drukken om het hoesje eruit te halen.

Hoe kiest u de juiste lamineerhoesjes?

Voor een optimaal resultaat dient u een product te kiezen dat compatibel is met uw lamineerapparaat. Ga dus eerst na of er bij uw toestel hoesjes of rollen horen, en daarna of het gaat om koud of warm lamineren. Ook de volgende criteria moeten in acht genomen worden:

Het formaat van de documenten voor plastificering

Er bestaan verschillende formaten: bankkaart (5,4 x 8,6 cm), visitekaartje (5,9 x 8,3 cm en 6 x 9 cm), magnetische kaart (6,5 x 9,5 cm), bagagelabel, A7 (7,4 x 10,5 cm), A6 (10,5 x 14,8 cm), A5 (14,8 x 21 cm), A4 (21 x 29,7 cm), A3 (29,7 x 42 cm) en A2 (42 x 59,4 cm).

Het gebruik

Als u er zeker van wil zijn dat uw document in zijn huidige staat bewaard blijft, is het belangrijk dat de dikte van het hoesje aangepast wordt aan het geplande gebruik.

Het gewenste gebruik zal ook bepalen of u nood heeft aan hoesjes met een glanzende of een matte uitvoering.

De meeste hoesjes zijn glanzend en kunnen aangewend worden voor zeer veel toepassingen.

Toch raden we u aan hoesjes met een matte uitvoering te overwegen als uw documenten bestemd zijn voor gebruik in een zonnige of zeer sterk verlichte omgeving. Matte hoesjes zijn immers niet-reflecterend, waardoor het gemakkelijker is de tekst te lezen. Vingerafdrukken zijn evenmin zichtbaar bij deze uitvoering. Bovendien is het ook mogelijk met een viltstift op deze hoesjes te schrijven en ze schoon te maken. Dit type hoesjes is enorm populair voor het plastificeren van menukaarten en foto’s.

Het type lamineerapparaat

Uiteraard is het belangrijk eerst na te gaan wat de kenmerken van uw toestel zijn vooraleer u hoesjes aankoopt, zodat u zeker bent van hun compatibiliteit.

Als uw lamineerapparaat ontworpen is voor hoesjes met als maximum toegestane grootte het A4-formaat, dan is het ook steeds compatibel met kleinere formaten.

Als uw toestel ontworpen is voor hoesjes met als maximum toegestane dikte 2 x 250 micron, dan kunt u ook steeds minder dikke hoesjes gebruiken. Als u daarentegen een dikker hoesje in het toestel steekt, dan bestaat de kans dat deze blijft steken, uw document beschadigd wordt en het hoesje niet perfect blijft kleven.

De specifieke kenmerken

  • Geperforeerde hoesjes: als het de bedoeling is uw geplastificeerde documenten in een ringmap op te bergen, dan kiest u bij voorkeur voor hoesjes die reeds geperforeerd zijn.
  • Zelfklevende hoesjes: als u uw geplastificeerde documenten wenst op te hangen aan een muur of deze wilt vasthechten op een ondergrond (ringmap, doos, palet), dan zijn hoesjes met een zelfklevende rug de ideale oplossing voor u. Deze hoesjes kunnen op elk glad oppervlak (muren, ramen, deuren, vitrines, etc.) gekleefd worden.
  • Zeer snelle hoesjes: voor extra tijdwinst kunt u kiezen voor hoesjes die aan de lange zijkant gelast worden (en niet zoals gewoonlijk aan de bovenkant)). Dit type hoesjes is enkel in A4-formaat beschikbaar. Uw document wordt op deze manier 40% sneller geplastificeerd dan bij een standaard hoesje.
  • Hoesjes met pijltjes: op sommige hoesjes staat er een pijltje zodat u zich zeker niet kan vergissen in de richting waarin het hoesje in het toestel moet ingebracht worden. Dit pijltje verdwijnt wanneer het hoesje door het apparaat is gegleden.

Handige tip: er bestaan ook hoesjes voor manuele plastificering. Voor dit type heeft u geen extra uitrusting nodig.

Veel voorkomende vragen

In welke richting moet ik het hoesje in het lamineertoestel steken?

U dient steeds eerst het hoesje via de kant die moet gelast worden in het apparaat te steken. Op sommige hoesjes duidt een pijltje de juiste richting aan, zodat u zich zeker niet kunt vergissen. Dit pijltje verdwijnt wanneer het hoesje door het apparaat is gegleden.

Is een geplastificeerd document beschermd tegen de zon?

Lamineerhoesjes reageren daadwerkelijk als een soort filter en absorberen een deel van de UV-stralen. Hierdoor wordt het schadelijke effect van de zon gedeeltelijk verminderd en vertraagd. Een volledige uitsluiting is helaas onmogelijk.

Mag u lamineerhoesjes in stukken snijden?

Dit is uiteraard mogelijk, maar wacht wel eerst tot het document geplastificeerd en afgekoeld is. Let er ook wel op dat er steeds een geplastificeerde rand rond het document is.

Is het mogelijk het hoesje te verwijderen eens uw document geplastificeerd is?

Nee, dit is onmogelijk. Plastificering is altijd definitief.