header

Een milieuvriendelijk schoonmaakbedrijf voor uw firma

Uw bedrijf wordt wellicht elke dag schoongemaakt door een schoonmaakbedrijf. Een schone uitstraling van uw kantoren is belangrijk zowel voor de medewerkers als voor de klanten en bezoekers. Maar hebt u enig idee hoe dit schoonmaakbedrijf te werk gaat? Gebruiken ze bij het schoonmaken milieuvriendelijke schoonmaakproducten? Houden ze rekening met de juiste dosering van die schoonmaakmiddelen?

Vermijd schadelijke schoonmaakmiddelen

Jaarlijks worden er enorme hoeveelheden schoonmaakmiddelen gebruikt. Vaak bevatten deze heel wat chemische componenten zoals sterke zuren, ontsmettingsmiddelen, parfums, bewaarmiddelen enz... Het zijn stoffen die hardnekkig vuil oplossen, die kalkafzetting verwijderen of vetten oplossen. Ze zijn stuk voor stuk zeer belastend voor het milieu.

Uw kantoren worden dagelijks gepoetst maar u kan dit net zo goed laten uitvoeren door een milieubewuste schoonmaakfirma. Zij maken gebruik van ecologische reinigingsmiddelen. Deze schoonmaakproducten zijn biologisch afbreekbaar. En dat is goed voor het milieu.

Door het gebruik van duurzame reinigingsmiddelen wordt het milieu zo veel mogelijk ontzien. Toch is er bij de bedrijven en hun personeel nog wel wat drempelvrees om ‘groene’ schoonmaakmiddelen te gebruiken. Men twijfelt nog of deze schoonmaakproducten wel goed genoeg reinigen. Poetsen met ecologische producten zou niet grondig schoonmaken. Niets is minder waar.

Bovendien denkt men ook vaak dat deze biologisch afbreekbare producten duurder zijn. Ook dit is onterecht.

Enkele groene schoonmaaktips:

- Stel de volgende vragen bij de screening van uw schoonmaakbedrijf:

  • Gebruikt het bedrijf schadelijk of irriterende stoffen?
  • Is de verantwoordelijke voldoende op de hoogte van de samenstelling van de schoonmaakmiddelen die het schoonmaakbedrijf gebruikt?
  • Hoe ecologisch verantwoord zijn de producten?
  • Wordt hun personeel ook voldoende ingelicht over de ecologische gevolgen van hun manier van werken? Gebruiken zij bijvoorbeeld de juiste dosering?
  • Kan het schoonmaakpersoneel ook mee in de gaten houden of er lichten en toestellen blijven aanstaan? Bij eenvoudige melding kan u er als verantwoordelijke voor zorgen ook uw medewerkers een milieubewuste houding aannemen.

- Soms is enkel water voldoende om goed schoon te maken. Men hoeft niet steeds een schoonmaakmiddel te gebruiken.

- Het zuinig doseren werkt niet alleen kostenbesparend maar het milieu wordt ook minder belast.

- Kies voor navulverpakkingen. Zo voorkomt men extra afval.

- Vermijd het gebruik van natuursponsen. Ze komen recht uit de natuurpracht van onze zeëen.

- Door te poetsen met microvezeldoekjes hoeft u minder schoonmaakmiddel te gebruiken.

- Kalksporen in toiletten kan men verwijderen met azijn.

- Vermijd chloorbleekmiddel.

- Ramen poetst men best met zo min mogelijk glasreiniger. Gebruik afwasmiddel en zeem na met water en azijn tegen de strepen.

- Vermijd chemische reinigingsmiddelen om het milieu te ontlasten maar ook om de gezondheid van uw medewerkers te vrijwaren. Te vermijden zijn: toxische bewaarmiddelen, kleurmiddelen, fosfaten, chemische geur additieven, oplosmiddelen,…