header

Duurzaam op kantoor

Wilt u op kantoor graag iets doen aan uw ecologische voetafdruk? Dat kan. U kunt het groot zien door te denken aan een groen kantoorgebouw. Maar ook door heel wat kleinere initiatieven kunt u helpen om uw werkplek groener en (energie)zuiniger te maken.

Bespaar op het vervoer

U kunt uiteraard zorgen voor zuinige bedrijfswagens of medewerkers aanzetten tot carpooling. Maar er is meer. Hebt u er al aan gedacht om uw werknemers af en toe thuis te laten werken? En hebt u enig idee hoeveel CO2 u kunt besparen door videoconferentie in plaats van echte face-to-facemeetings? Een perfect alternatief, waarmee u de CO2-uitstoot helpt verminderen.

Zorg voor een groen kantoor

Ondertussen zijn de meeste bedrijven zich bewust van hun ecologische voetafdruk. Het gloednieuwe Cegeka-kantoorgebouw is bijvoorbeeld een paradepaardje op het vlak van energiezuinigheid. Het is een passief gebouw dat aanzienlijk minder energie verbruikt dan een standaardgebouw. Maar ook als een nieuw kantoor geen optie is, kunt u heel wat doen om uw energieconsumptie te beperken:

  • Overweeg of u niet kunt overstappen op groene stroom.
  • Controleer of uw verwarmingsketel niet aan vernieuwing toe is. Condensatieketels zijn een zuiniger alternatief.
  • Zet de thermostaat een graadje lager. Dat levert onmiddellijk een besparing van 7% op.
  • Doof de lichten als u uw kantoor verlaat.
  • Vermijd computers in stand-by te laten staan, want zo verbruiken ze veel energie. Voor heel wat initiatieven kunt u trouwens premies of subsidies krijgen.

Ga duurzaam om met papier

U kunt gerecycleerd papier of FSC-papier gebruiken. Dat label garandeert dat het afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Of hebt u al gedacht aan de volgende mogelijkheden:

  • Lees meer op het scherm om zo weinig mogelijk te printen.
  • Vermijd papierafval door gebruik te maken van de optie ‘afdrukvoorbeeld’. Zo bent u zeker dat alles goed staat voor u effectief afdrukt.
  • Print recto verso of probeer om verschillende bladen op één pagina te plaatsen (bijvoorbeeld bij presentaties).
  • Bezorg collega’s documenten die moeten worden nagekeken via e-mail, in plaats van op papier.
  • Hergebruik de achterkant van niet-gebruikte pagina’s voor notities of als kladpapier. Plaats een bak naast de printer om dat papier te verzamelen.

Koop alleen energie-efficiënte kantoorapparatuur

U kunt slim en groen kopen door een pc of printer met het label Energy Star te kopen. Energie-efficiënte apparatuur betekent namelijk minder warmteproductie, een langere levensduur, lagere kosten voor koeling of airconditioning en mogelijk meer ruimte.

Bruneau helpt u

We helpen u om duurzaam te kiezen door printers met het Energy Star label, ecologische rekenmachines, gerecycleerd papier; FSC producten en Ecover wasproducten.