header

De voor- en nadelen van inkjet printersBruneau

De laserprinter is in de meeste kantoren al lang een vertrouwd beeld, maar toch zijn er nog heel wat bedrijven die zweren bij de goede, oude inkjetprinter. Deze heeft een lange evolutie doorlopen en valt onmogelijk nog te vergelijken met de eenvoudige modellen uit de begintijd van de inkjetprinter. Aan de moderne inkjet zijn inderdaad heel wat voordelen verbonden.

Op de eerste plaats is er natuurlijk het prijskaartje van de inkjetprinter: de gemiddelde prijs een inkjetprinter is lager dan die van een laserprinter. De gemiddelde kostprijs per pagina ligt in veel gevallen eveneens lager. De toestellen hoeven niet opgewarmd te worden en zijn vrijwel meteen gebruiksklaar. Op een aantal vlakken kunnen ze de vergelijking met de laserprinter goed doorstaan.

Ook voor het printen van foto's genieten inkjetprinters de voorkeur. Heel wat fabrikanten ontwikkelden gespecialiseerde inkjet fotoprinters en bijhorende fotocartridges. Deze printers, in combinatie met aangepast fotopapier, kunnen voor verbluffende resultaten zorgen.

Toch zijn er ook nadelen aan de inkjetprinter verbonden. Op de eerste plaats is de inkt (verkrijgbaar in cartridges) vrij duur. In sommige gevallen geeft de chip in de printer verkeerde signalen, onder andere in verband met het niveau van de inkt. Daardoor kan de gebruiker in verwarring worden gebracht. Ook op technologisch gebied kunnen er aan een inkjetprinter dus nadelen verbonden zijn.

De kwaliteit van de inkt is niet bij alle printers dezelfde, maar na verloop van tijd gaan de kleuren sneller vervagen bij prints van een inkjetprinter dan bij prints van een laserprinter. De modellen van de bekende merken staan uiteraard wel garant voor kwaliteit.

Bij inkjetprinters wordt inkt via minuscule spuitmondjes op het papier gespoten. Dit heeft tot gevolg dat deze inkt gaat uitlopen als het papier in contact gebracht wordt met water. Dit is niet het geval bij document die geprint werden op een laserprinter.

De printsnelheid van een inkjetprinter ligt doorgaans ook lager dan die van een laserprinter. Als er veel pagina's geprint moeten worden, opteer je dus beter voor een laserprinter. Wegen in geval van uw bedrijf de voor- of de nadelen van een inkjetprinter zwaarder door? Het antwoord op die vraag is niet altijd even makkelijk te geven. Vaak kan u geld besparen door advies te vragen aan een externe specialist. JM Bruneau kan u helpen bij het maken van de juiste keuze.