header

De nieuwe rookwetgeving: een asbak voor buiten het bedrijf biedt een oplossingTaksen en regels

Sinds januari 2006 is de vernieuwde wetgeving van kracht rond roken op de werkplek. Vanaf dan mag er niet gerookt worden op de arbeidsplaats en in de zogenaamde sociale voorzieningen: de refter, toiletten, receptieruimte of EHBO lokaal.

Wat beschouwt de wetgever als een werkplek of arbeidsplaats? De arbeidsplaats is in eerste instantie de plaats waar de werknemer zijn arbeid verricht. Dit kan zowel binnen het bedrijf of buiten zijn. Het begrip arbeidsplaats is dus zeer ruim. Ook de gangen, liften, receptie, trappen, verbindingsruimtes, gesloten parkeergarages tot zelfs vrachtwagencabines, bestelwagens en dienstwagens worden daartoe gerekend. Zelfs het feit dat je als werknemer over een individueel en afgesloten kantoor beschikt, verandert niets aan deze situatie. Je mag geen sigaretten roken, zelfs niet wanneer je alleen in je kantoor bent.

De meeste bedrijven hebben de boodschap al begrepen, ze installeren buiten de gebouwen asbakken voor buiten voor hun rokende medewerkers.

De rokende werknemer kan nog steeds buiten (in open lucht) een sigaretje opsteken. En werknemers actief in bijvoorbeeld de bouw-, landbouw- of tuinbouwsector kunnen gerust nog roken voor hun buitenactiviteiten.

Een alternatief voor de asbak voor buiten is uiteraard een rookkamer in het bedrijf zelf. Er bestaat alleszins geen wettelijke verplichting om dergelijke ruimte in te richten. De wetgeving is vrij streng en laat eigenlijk geen tussenoplossingen toe. Is er geen rookkamer binnen de bedrijfsmuren voorzien, dan verhuizen sigaret, aansteker en asbak onverbiddelijk naar buiten de kantoormuren. De rookkamer dient enkel om te roken en mag niet voor andere doeleinden gebruikt worden. Wat dus niet mag, is een stuk van de eetzaal reserveren voor rokers, zelfs als hij deze ruimte voldoende afgeschermd is van het niet-rokers gedeelte. De rookkamer moet bovendien goed verlucht worden en kan pas geïnstalleerd worden nadat het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (C.P.B.W.) hierover advies heeft uitgebracht.

JM Bruneau heeft een ruim assortiment aan asbakken voor buiten. We maken allereerst kennis met een asbak voorzien van muurbevestiging voor buiten. Deze asbak beschikt over een grote capaciteit, is uiterst resistent en uitgewerkt in een discreet design dat in elke omgeving past. De capaciteit bedraagt 2 liter. De asbak is behandeld, bestand tegen alle weersomstandigheden, gemaakt van gegalvaniseerd staal met polyesterpoeder en gemakkelijk te ledigen en reinigen.

Vlamdovende asbakken zijn natuurlijk de veiligste oplossing. Zijn eenvoudig en gestroomlijnd ontwerp zal ongetwijfeld aanspreken, het hermetisch vernauwend systeem vermijdt onaangename en hinderende rook. Er zijn twee modellen beschikbaar: een zwart satijnachtige matte of een geborstelde inox asbak.

Een asbak met een eenvoudig en gestroomlijnd ontwerp zal ook heel wat mensen aanspreken. Met opnieuw een hermetisch vernauwend systeem wordt rookhinder vermeden. De afwerking mag gezien zijn.

Een typische asbak voor buiten, met een capaciteit van 3 liter, is van het type Arkea. Kenmerkend is de grote capaciteit. Hij is ultrastevig en kan op de grond vastgemaakt worden. Deze asbak neemt weinig plaats in en is speciaal geschikt voor smalle ruimtes. Hij is makkelijk te ledigen en voorzien van een slot zonder sleutel. De asbak is volledig metaal gelakt, met een bevestiging aan de grond.

Voor een bedrijf dat zijn werknemers het genoegen op een sigaretje niet misgunt, kan een mooie asbak voor buiten een oplossing zijn. JM Bruneau zal u graag helpen bij het maken van een passende keuze.