header

De ergonomische werkplekBruneau

Tips voor uw bureaustoel en werktafel

Om een werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten, moet met verschillende factoren rekening worden gehouden. Zowel de opstelling van de bureaustoel als die van de werktafel is belangrijk in het geheel, maar ook aan de combinatie van beide meubelen dient extra aandacht te worden besteed.

De bureaustoel moet in ieder geval zo geplaatst zijn dat de gebruiker gemakkelijk zijn voeten op de vloer kan plaatsen. Ook de ondersteuning van de rug is een belangrijke factor, de stevigheid van de rug van de gebruiker kan er van afhangen. Vaak wordt de stand van het toetsenbord van de computer over het hoofd gezien. De middelste rij toetsen moet zich ongeveer in het midden van de arm bevinden en de polsen moeten een rechte lijn vormen.

Over de plaats van de muis is weinig discussie mogelijk: deze kan zich zowel links als rechts van het toetsenbord bevinden. Verzorg ook de lichaamshouding, een ontspannen lichaam zal betere werkprestaties leveren. Praktisch gezien moet alles wat u nodig hebt voor het uitvoeren van uw taak zich binnen grijpafstand bevinden. Op die manier wordt een optimaal efficiëntieniveau bereikt. Hou er tenslotte ook rekening mee dat het hoofd van de gebruiker zich ongeveer op de hoogte van het computerscherm moet bevinden.

Een goede zithouding is uiteraard eveneens belangrijk. Vaak is muishand of RSI een gevolg van een slechte houding. Een logische vraag luidt dan: wat is een goede zithouding? Belangrijk is dat de knie een hoek vormt met de vloer van ongeveer 90°. Om die stand te bereiken, is het noodzakelijk dat bureaustoel en werktafel goed op elkaar zijn afgesteld. De werktafel is meestal niet zo vlot manipuleerbaar, zodat vooral de stand van de bureaustoel indien nodig dient aangepast te worden.

JM Bruneau heeft werktafels in verschillende modellen in aanbieding. Op de eerste plaats is er het Eco gamma, een veelzijdige tafel met onder andere bijzettafel, werkblad, vergadertafel en configureerbare tafel. Het bovenblad heeft als afmetingen 70 op 60 cm, het onderstel van deze werktafel is in teak. Vooral opvallend is het stevige en stabiel gemelamineerd bovenblad, met als bijkomend kenmerk een schokbestendige PVC-boord van 3 mm dik. Het vermelden waard is verder het stevig metalen vierkant buisonderstel van 30 x 30 mm. Deze werktafel bestaat uit een aantal te monteren elementen. Dat mag geen problemen opleveren, want de montage van de verschillende momenten verloopt zonder enige moeite.

Ook aantrekkelijk is de werktafel met een L-vormig onderstel. Deze werktafel is in kerselaar, maar de klant kan kiezen uit een breed aanbod van kleuren. Wat het werkblad betreft, zijn er 5 verschillende breedtes beschikbaar. Daarnaast is ook de hoogte verstelbaar.