header

Bureau-eiland: leuk of stresserend?

Werkt u graag in uw eigen kantoor of vindt u het net aangenaam om samen met collega’s te werken aan een bureau–eiland? De meeste bedrijven richten open werkplekken in, het zogenaamde open landschapsbureau. Men richt dan voor de medewerkers geen apart kantoor meer in. Het personeel neemt plaats aan een bureau-eiland samen met andere collega’s.

Privacy of teamspirit?

Werken aan een bureau-eiland zou stresserend werken omdat de medewerkers te weinig privacy hebben. U wordt door collega’s letterlijk op de vingers gekeken en mogelijk ook getikt. Te veel omgevingslawaai en veel afleiding zouden de prestaties van de medewerkers doen afnemen. Collega’s die luid praten tijdens een telefoongesprek kunnen de concentratie van anderen sterk naar beneden halen. Tegelijkertijd zou een een open landschapsbureau meer openheid creëeren bij de medewerkers. Dat is goed voor de teamspirit.

Wat is uw favoriete werkplek?

Voor bedrijven is een open landschapskantoor interessant op economisch vlak. De medewerkers werken soms deeltijds of van op afstand. Voor elke medewerker een individueel bureau voorzien is dan duur. Ook de taken die zij uitvoeren zijn bepalend. Voor een job waarbij zeer nauwkeurig en accuraat moet gewerkt worden bv. het controleren van cijfermateriaal is een eigen individueel kantoor zonder lawaai van andere collega’s wellicht doeltreffend. Maar de belangrijkste parameter blijft de medewerker zelf:

  • Bent u iemand die graag alleen werkt met veel verantwoordelijkheid in uw job en eigen bevoegdheden? Dan aardt u waarschijnlijk minder goed op een landschapsbureau en vertoeft best in een eigen kantoor.
  • Bent u iemand die graag samen met andere medewerkers een doel bereikt maar bakent u toch het liefst uw eigen bevoegdheid af? Neem dan plaats in een klein kantoor dat u deelt met collega’s met wie u veel samenwerkt en die u helpen om uw doel te bereiken.
  • U functioneert heel goed in een team? U wil niets liever dan samenwerken met uw collega’s? Dan voelt u zich wellicht heel gelukkig aan een bureau-eiland. Hier is de interactie met collega’s het grootst. Aan een open werkplek heerst er veel openheid over elkaars werkwijze. Dit maakt het bespreekbaar om werksystemen, werkprocessen en taakverdelingen te verbeteren en zal het eindresultaat zeker ten goede komen.

Het belangrijkste is alleszins dat u gelukkig bent in uw job. U besteedt veel tijd op kantoor. U kan er dan ook maar best van genieten. Het gevoel van ‘een eigen plekje’ is belangrijk. Sommige mensen verfraaien hun bureau met een plantje of een fotokader met foto’s van het gezin. In een individueel bureau is dit nooit een probleem maar ook op een bureau in een open landschapkantoor moet dit mogelijk zijn.